Kent Larsson lider sedan tio år tillbaka av den kroniska muskelsjukdomen polyneuropati. Sjukdomen ger sig på kroppens nervsystem och påverkar känseln, främst i fötterna.
– Jag känner ingenting i fötterna och fingrarna börjar också domna så jag har svårt att greppa saker, säger Kent Larsson.
För nio år sedan flyttade Kent Larsson och hans fru Christina von Dunin till Trädgårdsgatan i Sparreholm där de har vidsträckt utsikt över Båven från sin inglasade balkong. Det är en hyresrätt, men det har inte hindrat paret från att investera en hel del egna pengar i lägenheten. Den inglasade balkongen kostade dem drygt 20 000 kronor och dessutom har de bekostat bland annat nytt golv i delar av lägenheten.
Lägenheten ligger en trappa upp och polyneuropatin har sedan en tid förvandlat en problemfri promenad ner till markplan till en allt större utmaning för Kent Larsson. Han tar sig upp och ner för trappan med hjälp av räcket och en krycka, men det har hänt ett flertal gånger att den uteblivna känseln i fötterna och fingrarna gjort att han ramlat.
– Att gå i trappen kräver en oerhörd skärpa hela tiden. Tappar jag greppet så är det en uppenbar fara. Minsta lilla misstag så rycker jag. En trapphiss är tryggheten själv, Kent Larsson.
I våras ansökte Kent Larsson om bidrag för bostadsanpassning för att få till stånd en installation av en trapphiss. Flens kommun bevilja ansökan. Men trots att hissen väntar på att få bli monterad har ingenting hänt i trapphuset. Anledningen är att fastighetsägaren har sagt nej.
– Kommunen måste få tillstånd av fastighetsägaren innan en bostadsanpassningen kan göras. Om fastighetsägaren säger nej tar det stopp, säger Maria Rosenqvist, tf avdelningschef för funktionsnedsättning på Flens kommun.
Fastighetsägare är Dybeck fastigheter och de vill ingå ett avtal med Flens kommun innan de går med på installerade av en trapphiss. De vill försäkra sig om att Flens kommun står för återställandet i trapphuset om hissen ska monteras bort i framtiden och att kommunen tar på sig ansvarsfrågan ifall något skulle inträffa i trappen.
– Jag tycker inte att våra krav på kommunen är orimliga, men de har inte ens frågat hur avtalet ska se ut. Den som hamnar i kläm är hyresgästen, säger Peter Dybeck.
Flens kommun tycker dock att det är just orimligt.
– Det är den enskilde (hyresgästen) som äger bostadsanpassningen och kommunen kan inte avtala med tredje part. Det är orimlig rent juridiskt, säger Maria Rosenqvist.
Kuriren har varit i kontakt med företaget som har tillverkat trapphissen. De meddelar att de är villiga att skriva avtal om att återställa trapphuset om hissen tas bort i framtiden. En fastighetsägare kan även söka återställningsbidrag från kommunen.
– Att ingå avtal med en hissfirma blir en annan sak, det räcker med meningsskiljaktigheter så slutar det i domstol, säger Peter Dybeck.
Dybeck menar även, efter att ha anlitat en brandkonsult, att en sitthiss i trappen begränsa framkomligheten och därmed äventyra brandsäkerheten. Det avvisar dock hissmontören och Flens räddningstjänst som har varit på plats.
Peter Dybeck har erbjudit Kent Larsson en lägenhet på markplan i samma hus, någon sådan finns dock inte tillgänglig i nuläget.
– Det är inget alternativ ändå, det här är mitt hem. Jag vill inte flytta innan jag är död, då får de bära ut mig, säger Kent Larsson som inte köper hyresvärdens argument.