Personalen larmar: "Man mår inte bra och får ångest"

Satsningen har lovordats, men bakom Fabrikens kulisser målas nu en bild av missförhållanden upp. Lögner menar ägaren som inte alls känner igen sig i beskrivningen.

Fabriken 4js.jpg

Fabriken 4js.jpg

Foto:

Sparreholm2014-09-04 10:55

Uppståndelsen var stor när outletbutiken Fabriken slog upp sina dörrar i slutet av juni i Dax Doors forna lokaler i Sparreholm. Såväl politiker som tjänstemän uppvaktade ägaren Habib Aissaoui i samband med öppnandet som lockade mängder med besökare. Sedan dess har Fabriken fortsatt vara välbesökt och Habib Aissaoui har för tidningen berättat om sina planer att inom några år ha tredubblat antalet anställda samt utökat verksamheten med såväl restaurang som livsmedelsbutik.

Men bakom den slipade fasaden målas nu en mörkare bild upp. Tidningen har tagit del av kritik mot Fabriken som har cirkulerat på Facebook och för tidningen berättar en anställd och en tidigare anställd på Fabriken om arbetsförhållanden som präglas av avtalsbrott, övervakning och bestraffning. Hård kritik riktas mot ägaren Habib Aissaoui.

– Jag kunde inte vara kvar under de omständigheterna. Jag kände mig övervakad, man fick inte prata med kunderna och att prata med arbetskamrater var inte att tänka på, säger personen som har avslutat sin anställning.

Personen blev anställd tillsvidare i början av juni och beskriver hur allt var bra de första veckorna. Men det förändrades när den anställde butikschefen hastigt försvann strax efter öppningen

– Det var med henne vi hade skrivit våra avtal och kommit överens om arbetstider. Men när hon slutade upphävdes avtalen, inga nya skrevs och allting förändrades.

De tidigare avtalade arbetstiderna gällde då inte längre och personalen tvingades ibland jobba tolvtimmarspass och helgdagar med för korta raster utan extra ersättning. En bild som en person som fortfarande är anställd bekräftar.

– Man vet aldrig när man ska få gå hem och det är tungt att inte veta. Det finns lagar för hur länge man får stå i kassan och till och med kunder har reagerat på att vi borde ta rast. Till en början tröstade man sig med att man skulle få en bra lön, men när den första lönen kom visade det sig att vi inte hade fått någon ersättning för övertid. Man känner sig lurad.

Fabriken har inte ingått något kollektivavtal och enligt den nuvarande anställde saknas även friskvårdsavtal och utbildning inom bland annat brandsäkerhet och larminstruktion för personalen. Den anställde tar även upp att det saknas personaltoalett och att stämningen är spänd på grund av risken att bli utskälld eller straffad.

– Allting känns konstigt och att det bara handlar om pengar. Det känns som att han har anställt många bara med avsikt att utnyttja dem. Vad man än gör är fel och det är ingen trevlig arbetsplats överhuvudtaget, man mår inte bra och får ångest.

Enligt de båda personerna tidningen har pratat med har ett tiotal av de drygt 20 personerna som var anställda på Fabriken efter öppningen slutat eller fått gå av olika anledningar.

– Det märks mellan raderna vad han är ute efter. Han vill ha unga personer som inte vet sina rättigheter och som kan jobba hur mycket som helst, säger personen som har lämnat Fabriken.

Fabrikens ägare Habib Aissaoui känner inte alls igen sig i den beskrivning av arbetssituationen på Fabriken som tidningen har tagit del av.

– Det är en lögn, det stämmer inte med verkligheten, säger han.

Habib Aissaoui menar att det inte finns grund för någon av anklagelserna som riktas emot honom. Han är övertygad om att det rör sig om lögner från personer som inte längre jobbar på företaget.

– Jag tror inte det är någon som är anställd som säger de här sakerna. De har lämnat företaget av den enkla anledningen av att de inte passar inom handel. Det är inget märkvärdigt med det, alla personer passar inte för allt. Sedan har personerna hittat på en lögn, säger Habib Aissaoui.

– När man startar en ny verksamhet hoppas man kunna behålla så många som möjligt och när man provanställer personer är det ömsesidigt från båda håll. Det är inget fel på personen om den får sluta, fortsätter han.

Alla anställda har fått betalt för all tid de har jobbat menar Habib Aissaoui som också avfärdar påståendet om att de anställda inte får prata med varandra eller med kunderna.

– De anställda har fått betalt varenda krona den 25:e, inget annat existerar i företagets historia och vi har aldrig förbjudit någon att prata med varandra eller med kunder. Det är ingenting vi har hört någonting om i verksamheten, säger han.

Habib Aissaoui har haft kontakt med facket men säger sig inte ha fått någon information om bristerna som tidningens kontakter har beskrivit. När det gäller skriverierna om Fabriken på Facebook har företaget gjort en polisanmälan.

– Det är bara historier och lögner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om