Ny landvinning för innovatör

Genom att flytta in växternas fotosyntes i bilarnas avgassystem och värmeverkens skorstenar ska uppfinnaren Mats Hedmans lösning minska koldioxidutsläppen i atmosfären.

Prototypen är tillverkad av bland annat ett avloppsrör och locket till en vattenflaska.

Prototypen är tillverkad av bland annat ett avloppsrör och locket till en vattenflaska.

Foto: Emma Eriksson

Sparreholm2019-05-26 05:30

Tidningen har tidigare berättat om innovatören Mats Hedmans dieselmotorlösning för en effektivare avgasrening av kväveoxider.

Nu har han slagit in på ett nytt forskningsspår. I december 2018 föddes idén om att reducera koldioxiden direkt i avgasröret eller vid skorstenar som släpper ut koldioxid vid ved- och oljeeldning.

Genom uppfinningen CO2Reaktor ska avgassystemet ta hand om koldioxid genom fotosyntes. Växternas fotosyntes omvandlar koldioxid till druvsocker och syre med hjälp av solljus och klorofyll.

I avgassystemet byts solljuset mot röd laser och klorofyll tillsätts i finfördelad form.

Mats Hedman berättar att i takt med att klimatdebatten har intensifierats har forskningsförsök gjorts att minska koldioxiden i atmosfären.

– På Island har man gjort tester med stora dammsugare som suger in koldioxid, men i atmosfären är koldioxidhalten bara 0,04 procent. Det är som att dammsuga ett golv som redan är rent. Halten är så mycket högre i förbränningsmotorers avgaser och det är något att jobba med, förklarar han.

Strax före jul sökte han patent för CO2Reaktor och efter en artikel i Kuriren kontaktades Hedman av Ving Bioenergi som säljer flisvärmeanläggningar i Mälardalen.

– De är intresserade av möjligheten att minska koldioxiden och vi har inlett ett samarbete.

Nu har de första testen av rening av koldioxid med CO2Reaktor genomförts med lånad mätutrustning.

– Testerna gjordes på känn utan några försök till optimering, men trots det visade resultatet att CO2-halten minskade med tolv procent. Målet är att få en reducering på över 80 procent genom att modifiera avgassystemen på befintliga bilar. Om man använder fossilfritt bränsle innebär det ett minusutsläpp, att man reducerar koldioxiden i atmosfären.

I början av maj registrerades aktiebolaget Green fossil technologies AB som ska utveckla metoder för att omvandla fossil energi till förnyelsebar energi. I bolagsstyrelsen ingår Mats Hedman, hustrun Olga Hedman och deras son Anton Hedman. Intresset för det nya patentet är stort och redan nu vill oberoende forskningsinstitut gå vidare med egna studier.

– När det här blir känt kommer man att vilja forska om det här världen över. Vi kommer att etablera en utvecklingsverksamhet för CO2Reaktor i Flen där vi ska bedriva egen testverksamhet, förklarar Hedman.

På sikt hoppas han att bolaget ska kunna sälja licenser till exempelvis biltillverkare och dem som driver fossila värmeverk.

CO2Reaktor

Mats Hedmans uppfinning utgår från fotosyntesen och i avgassystemet utnyttjas koldioxid, värme och vatten. Klorofyll och röd laser tillsätts i processen och tanken är att klorofyllet ska tumla runt tillsammans med koldioxid och vatten i rött ljus.

Det reducerar klodioxiden och druvsocker blir en restprodukt som i sin tur kan användas som näring. Teoretiskt kan det bli upp till fyra deciliter druvsocker att ta om hand per liter bränsle.

De första testerna som genomförts fick CO2-halten att minska med tolv procent. Målsättningen är att få en minskning med över 80 procent genom att modifiera bilars avgassystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om