Blev mobbad för sin dans – vill inspirera andra killar

Nioåriga Jens från Sparreholm älskar att dansa. För det har han fått utstå mobbning i skolan och det har varit mycket tårar hemma. Nu har han kommit in på Kungliga svenska balettskolan i Stockholm och vill inspirera andra killar till att våga dansa.

Nioåriga Jens från Sparreholm älskar att dansa. Nu har han kommit in på en elitskola i Stockholm där han får fokusera helt på sin passion.

Nioåriga Jens från Sparreholm älskar att dansa. Nu har han kommit in på en elitskola i Stockholm där han får fokusera helt på sin passion.

Foto: Samuel Josefsson

Sparreholm2022-05-02 19:34

Tidningen träffar Jens, 9, och hans mamma Oxana Erixon vid deras hem i Sparreholm. Men i höst ändras tillvaron då en flytt till Stockholm kommer att ske, efter att Jens har kommit in på Kungliga balettskolan i huvudstaden.

– Det är stort för familjen. Lite läskigt men roligt. Livet kommer bli annorlunda i höst. Vi letar lägenhet just nu och jag kommer flytta till Stockholm med honom och pendla till jobbet i Sparreholm. Vi har märkt att han har fått så mycket självförtroende sedan proven till antagningen i Stockholm. Han har fått bekräftelse på att han är bra och det är en helt annan Jens nu, säger mamma Oxana Erixon. 

Jens fick tidigt ett stort intresse för dans. Han började gå och dansa vid 1-årsåldern när familjen satte på hemma låten "Klä av dig naken".

– Det var hans grej, att sätta på "Klä av dig naken" och dansa. Det har varit mycket dans hemma.

undefined
Allt har inte varit lätt för Jens. I skolan har han fått utstå mobbning för att han älskar att dansa.

Men att gilla att dansa som kille har varit väldigt tufft för Jens. Han har fått utstå mycket mobbning i skolan och blivit kallad för flera olika kränkande ord på grund av sitt intresse för dans. Hans mamma Oxana berättar att det har varit mycket tårar hos Jens hemma efter skolan.

– Det var tufft, pojkar i skolan som sa dumma skämt. Det var inga snälla ord. Pojkar ska spela fotboll, innebandy – inte dansa. Det ska bara tjejer göra. Det var den typen av machokultur. Han har gråtit och fått byta skola på grund av det här. Jens är en tuff och modig pojke.

Mamma Oxana hoppas att sonens resa kan inspirera andra killar att våga att dansa.

– Det finns säkert fler pojkar som vill men inte vågar. De vet att man kan bli utpekad och mobbad. Man får inte vara rädd, det kommer alltid finnas någon som kommer att stödja.

undefined
Jens har bitit ihop och fortsatt med det han älskar. Han hoppas att hans resa kan inspirera andra killar att våga dansa.

Jens är själv lite blyg under intervjun men han har ett budskap till alla killar:

– Våga följ dina drömmar, säger Jens.

En person som har följt Jens resa är dansläraren André Ekelberg som driver dansskola i Strängnäs där Jens har dansat.

– Han har rätt förutsättningar att lyckas. Han tycker dansa är det roligaste som finns. Jag är väldigt stolt över Jens att han har kommit in på en elitskola, säger André Ekelberg.

– Dans är hans liv, säger mamma Oxana som tittar på sin son med ett stolt leende.

undefined
Oxana är väldigt stolt över sin son som har tagit sig igenom den tuffa tiden och som snart får flytta till Stockholm för att satsa helhjärtat på dansen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!