Det knakar till ordentligt när Balder och Aramis drar fram den genom den svårframkomliga terrängen. Med sig har de en last som väger flera ton och en förare som med van hand dirigerar de väldiga ardennerhästarna genom skogen.
– Det tar ett helt liv att lära sig köra häst. Jag lär mig varje dag, det är det som är tjusningen även om det även kan vara frustrerande, säger Johan Eriksson som har sysslat med traditionell skogsavverkning i 30 år.
Vi befinner oss vid Mosstugan i Hyltinge Humledal strax utanför Sparreholm. Efter att tidigare ha anlitat företag med skogsmaskiner valde markägaren Bo Lindh, som ägt marken sedan 1986, att denna gång att låta avverkningen ske på traditionellt vis.
– Att använda sig av skogsmaskiner är inte bra för varken naturen, miljön eller marken, därför valde jag det här nu. Det här är skogsbruk på gammalt vis, säger Bo Lindh som följer avverkningen med stort intresse.
Han menar att skogsavverkning med maskiner är just avverkning, inte vård. Att avverka på traditionellt vis tar längre tid, men är mer skonsamt.
– Avverkning med maskiner är ingen skogsvård, det slutar ofta med hygge. Det är viktigt att de moderna skogsmaskinerna inte får bestämma hur avverkningen ska gå till. Det måste finnas alternativ, säger Bo Lindh.
Balder är åtta år och Aramis är ett år yngre, att de båda valackerna har skolats i många år syns tydligt. De jobbar synkroniserat och lugnt tillsammans när de drar vagnen som är utrustad med en stor gripklo. Johan Eriksson ger dem då och då kommando att stanna eller dra så han kan fylla på med virke på vagnen. Han och en kollega tillbringade inledningsvis två veckor i skogen med att fälla träden med motorsåg. Fullt lastad väger vagnen 5,5 ton.
– Men de kan inte dra fulla lass överallt. Hästarna har sina begränsningar, det är upp till mig att känna av dem. Man måste lära sig hur hästarna fungerar och vad de tål. Man måste köra efter deras förmåga, säger Johan Eriksson.
Intresset för traditionell skogsavverkning är stort, från att ha varit säsongsbaserat med en dipp på sommaren har nu Johan Eriksson jobb året runt. Ibland kör hans företag med två ekipage. Han utgår ifrån Bettna och de flesta uppdragen är inom länet.
– Det är främst på mindre områden där det inte är lönsamt för de stora företagen som vi är starka, säger Johan Eriksson.