Sörmländska banker påverkas av Swedbank-aktiens fall

Swedbanks aktie har störtdykt (32 procentenheter i år) efter turbulensen. Det påverkar i allra högsta grad Sörmlands sparbank, som har stort aktieinnehav. Men för länets andra stora bank, sparbanken Rekarne är skadan inte lika stor.

29 mars 2019 20:00

Sparbanken Rekarne ägs till 50 procent av Swedbank och halva styrelsen utgörs av Swedbank. Den andra hälften ägs av en stiftelse, och stiftelsen har aktier i Swedbank. Men enligt sparbanken Rekarnes vd Mats Bengtsson är aktieinnehav inte alls stort, men medger att nedgången av Swedbanks aktie innebär att värdet på aktierna sjunker och skulle vara lågt vid en försäljning i dag.

– Rent generellt tar alla banker stryk när något sådant här som i Swedbank händer. Vi påverkas framför allt i att vi för våra kunder oroas och kopplar ihop oss med Swedbank och vi tvingas förklara hur det ligger till, säger Mats Bengtsson.

Efter Swedbanks stormiga veckor har aktien störtdykt. I mitten av februari värderades aktien till över 210 kronor. I går var samma A-aktie värderad till 133 kronor.

Sörmlands sparbank är en fristående bank, men har en del samarbete med Swedbank. Men framför allt är Sörmlands sparbank stor innehavare av Swedbank-aktier. I sin delårsrapport, 2018, uppger Sörmlands sparbank att innehavet uppgår till drygt 1,2 miljarder kronor.

Med tanke på aktiens värde i dag har Sörmlands sparbank förlorat hundratals miljoner kronor sedan 30 juni i fjol.

– Vårt aktieinnehav är långsiktigt, säger Liselott Florén, kommunikations- och marknadschef på Sörmlands sparbank.

Att det kan påverka kunderna i form av höjda avgifter eller höjda räntor är bara spekulationer, menar hon. Sörmlands sparbank har nämligen inga planer på att sälja aktierna.

Däremot har Sörmlands sparbank precis som sparbanken Rekarne mottagit oroliga kunder.

– Som bank fyller man en viktig funktion i samhället och trovärdigheten är något vi behöver jobba med varje dag, säger Liselott Florén.

Ångrar ni ert stora aktieinnehav i Swedbank?

– Vårt innehav är strategiskt och långsiktigt, svarar Liselott Florén.

En rad myndigheter i flera olika länder utreder för närvarande Swedbanks eventuella inblandning i penningtvätt. Det gjordes efter SVT:s avslöjande om att pengar kan ha tvättats via bankens verksamhet i Baltikum. Det finns en överhängande risk att banken bötfälls och att ledande personer kan ställas inför rätta.

Några timmar innan Swedbanks bolagsstämma fick vd Birgitte Bonnessen sparken. Hennes anställningsavtal ger henne rätt till närmare 20 miljoner kronor i fallskärm.

Flera hundra anställda

Sörmlands Sparbank finns i Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåkers kommuner med totalt åtta kontor. Personalstyrkan uppgår till cirka 200 personer.

Sörmlands sparbank uppger på sin hemsida att man har "alla specialister i Sörmland".

Sparbanken Rekarne har tre kontor i Eskilstuna och Strängnäs. Antalet anställda uppgår till cirka 100. På sin hemsida uppger banken att man via sitt samarbete med Swedbank också har "tillgång till ett kunnande som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser".

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tommy Kägo