Sörmländsk poesi blir bok

Av 291000 potentiella poeter har nu två utsetts till Sörmlands vassaste. Efter höstens poesitävling ska dessutom en sörmländsk diktsamling ges ut – och nu kan poesin möta en ny vår.

14 december 2018 14:31

På annandagen startar SVT-serien "Helt lyriskt" där programledaren och Eskilstunasonen Fredrik Lindström ska ge oss en rundtur i poesins värld. I samma program ska artister tonsätta varsin dikt. Medverkande är bland andra Tommy Körberg, Lisa Nilsson, Ola Salo, Lill Lindfors och Molly Sandén.

"I dag anses poesi lite svårt, lite smalt och lite finrum", säger Fredrik Lindström i en intervju med Dagens Nyheter, samtidigt som han framhåller att många människor egentligen är närmare poesin än de tror: "Alla sångtexter de lyssnar på är poesi, i tonsatt form".

Oberoende av denna satsning har Länsbildningsförbundet Sörmlands projekt Sörmland läser under hösten arrangerat en poesitävling för alla länsbor.

– Vi ville nå ut till många och med en tävling kanske man kan komma över tröskeln. Första tanken om poesi kan vara att det är lite för svårt. Det kan det vara – också. Men jag ser inte poesi som något smalt. Poesi är Bruno K Öijer men också en låttext av Håkan Hellström, säger Axel Hellby, projektledare och initiativtagare till satsningen.

Han är även lärare på Åsa folkhögskola i Sköldinge, där han har skrivit tillsammans med sina deltagare. Poesiprojektet har lett till att arbetsmaterial har tagits fram för studieförbund och skolor.

– Skolor från hela länet har deltagit. Europaskolan i Malmköping hade en hel vägg full av poesi.

Till tävlingen kom mer än 200 bidrag. Yngsta poeten är åtta år, den äldsta runt 80.

– Det har varit långt över förväntan, säger Axel Hellby som har mött ett stort intresse för att skriva personliga dikter som inte minst betyder mycket för poeterna själva.

En jury, bestående av Iréne Karlbom Häll från Sörmland läser, Peter Björkman, litteraturutvecklare i Strängnäs samt Marie Norin, poet från Mellösa, valde ut två vinnardikter i tävlingen: "Dator" av signaturen André samt "Vecka åtta" av Sirpa Blind, Hälleforsnäs.

"Min dator är särmask

den har mackapärer

Gråsa blev dom

paskaliskandeio"

Så lyder Andrés vinnardikt. "Jag tänkte inte, jag bara skrev" säger André i ett pressmeddelande. De båda vinnarna får 1000 kronor var och blir även publicerade i en diktsamling som kommer i januari nästa år.

– Det känns bra att kunna erbjuda skrivande människor i länet en möjlighet att bli publicerade och lästa, säger Johan Eriksson på Flensbaserade Widegrens förlag som ger ut samlingen.

I nuläget är inget spikat om en fortsättning på skrivprojektet, säger Axel Hellby.

– Men förhoppningen är att vi nästa år kan jobba med ett liknande projekt, men med noveller som genre. Kanske blir det en pristävling igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Wising

Ämnen du kan följa