Yrkar på villkorlig dom för hot mot Sörmlands medias utgivare

På onsdagen hölls rättegången mot den 38-åring som står åtalad för olaga hot mot Sörmlands Medias ansvarige utgivare Eva Burman. Mannen ska i ett kommentarsfält ha skrivit "vilken vidrig jävla kärring. hängsnaran plockas fram." Åklagaren yrkar på fängelse villkorlig dom och dagsböter.

18 september 2019 21:10

Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om fallet, som tog sin början i augusti 2017. Eva Burman, ansvarig utgivare och chefsredaktör på Sörmlands Medias samtliga titlar; Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Södermanlands Nyheter, intervjuades på ett av Tidningsutgivarnas seminarium angående påverkanskampanjer. Detta var efter att Eskilstuna-Kuriren publicerat en mycket uppmärksammad granskning av "Trollfabriken" och Granskning Sverige.

Inte långt efter det att intervjun tv-sänts på SVT Forum laddade en person upp en ihopklippt version av det hela på Youtube, vilken genererade en mängd mycket grova kommentarer riktade mot Eva Burman. Däribland fanns den kommentar som den 38-årige mannen på onsdagen ställdes inför rätta för i Falu tingsrätt.

Mannen, som tidigare är ostraffad, nekade via videolänk till anklagelserna.

Som bevis åberopade åklagaren det ip-nummer som polisen tagit fram, varifrån kommentaren hade skrivits, och där mannen bor.

Eva Burman uttrycker lättnad över att det är över, och är glad att det gått hela vägen till åtal.

– Jag hoppas att han döms, bevisningen mot honom är väldigt entydig. Åklagaren har gjort ett jättebra jobb, och det känns som att polisen gjort det de kan, säger hon.

Både hon och åklagaren lyfte under rättegången att det är i hennes roll som ansvarig utgivare hon mottagit hotet och inte i form av privatperson.

– Det är naturligtvis ett problem för demokratin om man kommer undan med att hota utgivare, för det är i förlängningen ett reellt hot mot demokratin och yttrandefriheten, säger Eva Burman.

Domen meddelas nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Andreas Lindström