Vecka uppmärksammar råvaror från skogen

Råvaror från skogen kommer att stå i fokus när projektet Vilda Sörmland genomförs. Lokala producenter uppmärksammar viltkött och bär i sortiment och menyer.

4 november 2019 21:29

Under måndagen bjöd Jonas Hammar från länsstyrelsen och vilthandläggaren Josefin Linusson på viltkött på Stora Torget i Nyköping. Det var i samband med Sörmlands Matklusters projekt Vilda Sörmland som pågår under den första veckan i november. Pilotprojektet genomförs av ungefär 20 gårdsbutiker, restauranger och producenter med ett fokus på råvaror som svamp, kött och bär från Sörmländska skogarna. Några av deltagarna är Högtorp gård, Vilt i Vrena och Virå bruk. 

– Tidigare har vi kört något som kallas för viltveckan där man serverat vilt i skolkök och äldreboenden men nu vill vi att allmänheten ska komma närmare viltköttet. Vi har bjudit in Matklustrets medlemmar att delta. Alla har något som är av det vilda riket under den här veckan, berättar Jonas Hammar. 

Veckan ska fungera som ett sätt för sörmlänningarna att få tillgång till de produkter som skogen har att erbjuda. 

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för viltkött och få tips om vart man kan köpa det, vad man kan laga på det och hur gott och klimatsmart det är, säger Jonas Hammar. 

Under veckan ska allmänheten kunna upptäcka både nya råvaror och matupplevelser. Jonas Hammar berättar att Högtorp gård är ett spännande exempel på hur man jobbar med skogens tillgångar. 

– Högtorp gård har en väldigt spännande produktion ifrån sin skog som är helt eu-certifierad. Det är lite annorlunda att man har certifierat ett skogsbruk på det här sättet.  

På Högtorp gård finns det försäljning av bland annat granbarrskott, björklövsdricka, och björksirap. Ett sätt att få fler att få tillgång till viltkött tror Jonas Hammar är att mataffärerna börjar sälja mer. 

– Det känns som det när man besöker vilthandlarna att det har gott om gäster och många som är intresserade. Sen tror jag att det vore bra om ännu fler sålde viltkött så att fler fick tillgång till det. Det vore bra om fler livsmedelsbutiker hade viltkött i disken.

Josefin Linusson som är vilthandläggare berättar att Sörmland har många olika sorters vilt att erbjuda.   

– Vi har ju alla klövdjurs sorter som finns i Sverige här. Det finns ju även jaktfåglar som man kan äta. Fåglar glöms ju bort lite i sammanhanget ibland men det finns rätt mycket av det här. Det är bra om folk kan få upp ögonen för att jakten också innebär att vi får en resurs som vi kan ha på tallriken, säger Josefin Linusson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Ekblad