Våren är här – nu växer fritidshusintresset

Nära till både vatten och Stockholm är anledningarna till att flera söker sig till det sörmländska landskapet under sommaren, enligt mäklarna.

31 mars 2020 04:30

Trots intresset för Sörmland är prisskillnaderna för fritidshusen fortfarande stora mellan kommunerna. Enligt Svensk Mäklarstatistik är kommunen med det högsta medelpriset på fritidshus i dagsläget Trosa. Från mars 2019 till februari 2020 har medelpriset på fritidshusen i kommunen legat på 3,2 miljoner kronor. 

– Det har och göra med avståndet, säger Johan Isoz, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Johan Isoz säger att, förutom närheten till Stockholm, så beror det på att Trosa har genom åren blivit en högtidsort för svenskarna.

Efter Trosa kommun kommer Nyköpings kommun, där medelpriset på fritidshus under 12 månaders tid är runt två miljoner kronor. Enligt Per Sangrud, presstalesperson på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, har priset för fritidshusen i Nyköping stigit med cirka åtta procent på ett år, vilket han tror beror på närheten till havet. Överlag säger Per Sangrud att genomsnittspriserna varken sjunkit eller stigit under de senaste tolv månaderna i hela Sörmlands län.

Kommunen med lägst medelpris på fritidshus i länet är Vingåker. Under samma period har medelpriset för husen legat på 1,2 miljoner kronor.

Mäklarna Johan Isoz, Svensk Fastighetsförmedling, och Susanne Karlsson, på HusmanHagberg, säger att det är många personer i Sverige söker sig till Sörmland under sommaren. Anledningen är, förutom att det ligger nära Stockholm, att man har nära till både havet och sjöar.

– Sörmland har alltid varit eftertraktat. Oavsett konjunktur och omvärldsläge, därför att det ligger så nära Stockholm, säger Johan Isoz.

Per Sangrud tror att fler kommer söka sig till fritidshusen i Sörmland på grund av coronaviruset. Något som även Johan Isoz och Susanne Karlsson påpekar.

– I det kortsiktiga perspektivet kommer intresset öka. Det blir många restriktioner och man kommer vilja semestra i Sverige, säger Per Sangrud. 

Susanne Karlsson säger att än så länge märks det ingen skillnad på intresse jämfört med tidigare år, eftersom det är så pass tidigt på säsongen. 

Johan Isoz säger att även klimatförändringar kommer påverka folks beslut att köpa ett fritidshus. Han menar att i åren framöver kommer många förmodligen undvika att flyga utomlands.

– Samtidigt finns det ett behov av att göra något i sin fritid och man provar att ha ett fritidshus i stället. Sörmland ligger väldigt bra då, säger Johan Isoz.

Trots att efterfrågan för fritidshus i Sörmland är hög, så är utbudet lågt enligt Johan Isoz och Per Sangrud. Johan Isoz tror däremot att det kommer börja växa snart.  

 – Det brukar öka i april och maj, säger Johan Isoz.

Susanne Karlsson säger att det skrala utbudet kan bero på läget i dag. Hon menar att en del säljare väljer att vänta och köpare drar sig för att lägga bud, med tanke på det osäkra läget.

– Men det kan skilja dag till dag, så det har man ingen aning om, säger Susanne Karlsson.

Susanne Karlsson påpekar att fritidshusletandet inte dragit igång helt än, så för att se slutgiltigt utbud och efterfrågan måste man vänta några månader. Man kan dock se ett växande intresse för husen redan nu på Hemnet. Generellt växer antalet klick på fritidshusen i Sörmland i början av året, vilket Hemnets statistik visar. Från att vara lågt i december, går sidklicken på fritidshus stadigt uppåt i januari och februari. 

– Det är ju våren, ljuset och värmen som kommer helt enkelt, säger Johan Isoz. 

Medelpris fritidshus

Trosa: 3 204 000 kronor

Nyköping: 2 001 000 kronor

Strängnäs: 1 887 000 kronor

Oxelösund: 1 785 000 kronor

Gnesta: 1 756 000 kronor

Flen: 1 572 000 kronor

Eskilstuna: 1 491 000 kronor

Katrineholm: 1 421 000 kronor

Vingåker: 1 231 000 kronor

Medelpriset är uträknat under perioden mars 2019 till februari 2020. Statistiken är baserad på det som rapporterats in av mäklare runt om i Sverige och uppdaterades senast 10 mars 2020.

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Erika Landt