Stopp för vissa besökare till tandläkaren

Med anledning av coronaviruset har Folktandvården Sörmland satt stopp för vissa besökare. Det gäller sjuka, riskgrupper samt personer över 70 år.

30 mars 2020 17:13

– Fram till den 15 mars hade vi en ganska normal verksamhet, men från måndagen den 16 mars och framåt har vi varit påverkade i stor utsträckning. Sjukfrånvaron bland personalen har varit runt 20 procent. Det omfattar både vab och sjukdom bland de anställda. Omkring 25 till 30 procent av patienterna har ombokat sin tid, säger Peter Vrager, vd.

För att undvika smittspridning får personer med feber, huvudvärk, snuva, värk i muskler och leder, illamående, hosta, andnöd eller halsont inte besöka klinikerna. Förbudet omfattar även personer över 70 år eller om man är multisjuk, har svårinställd diabetes eller har hjärt- och kärlsjukdomar.

Om man är över 70 år och får akut tandvärk som inte kan vänta, vad gör man då?

– Då ska man kontakta oss och så kommer vi hitta en lösning på det. Vissa saker går även att göra via våra tjänster på 1177.se, men några diagnoser kan vi inte ställa den vägen. 

Anledningen till att samtliga kliniker håller öppet som vanligt är för att minska smittspridningen. 

– Det är bättre att ha ett större antal enheter öppna och med färre personal och besökare i lokalerna, säger Peter Vrager. 

I nuläget har verksamheterna det skyddsmaterial som behövs, men varje dag görs en ny inventering. 

– Det kommer material varje dag. Vi får se om vi behöver organisera oss på något annat sätt framöver beroende på hur materialtillgången ser ut då. Hittills har vi inte behövt lämna ifrån oss skyddsmaterial till någon del inom sjukvården. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Persson