Regionen hyr in kylcontainrar för avlidna

Fler personer än vanligt avlider under coronapandemin. För att det inte ska bli brist på bårhusplatser har region Sörmland hyrt fem kylcontainrar.

9 april 2020 11:56

– Jag får rapporter varje dag. I morse hade vi 69 lediga platser på vårt bårhus, säger Per Heidenfors, verksamhetschef fastighetsservice, region Sörmland.

Regionen har tvingats utöka antalet bårhusplatser med 98 stycken. De har jobbat för att säkra antalet platser på bårhuset sedan pandemin startade.

– Vi har aktiverat utrymmen som sedan länge har varit nedlagda, och vi har hyrt in kylcontainrar, säger Per Heidenfors.

De fem kylcontainrarna är tillfälliga men används redan.

– De ger oss en bra marginal. Men det är viktigt att påpeka att människor fortsätter att gå bort oavsett om det är pandemi eller inte, säger han.

Kropparna förvaras i "body bags" för att minska smittrisken. Bårhuset är en säker plats att jobba på, anser Per Heidenfors.

– Absolut, vi har läget under kontroll och har beredskap för påsken.

I Stockholm rapporterade DN att personal som arbetar på bårhus i Stockholm vittnar om överfulla lokaler. De ansåg att hanteringen av de döda blivit ovärdig, i coronans spår. Karolinska bekräftar att avlidna av utrymmesskäl vid några tillfällen placerats på madrasser på golvet och i samma fack.

I Sörmland är hanteringen värdig, anser Per Heidenfors.

– Det finns ett värdigt omhändertagande, det tycker jag.

Myndigheten för samhällsberedskap har uppmanat alla att hålla begravningar skyndsamt och inte skjuta upp dem, rapporterar Sverige Radio.  

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Ericsson