Psykiatriläkare missbrukade narkotika

Under flera år skrev en läkare ut stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sig själv. Men någon prövotid blir det inte.

En läkare skrev vid upprepade tillfällen ut Zopiklon till sig själv. Zopiklon är en läkemedelssubstans som framför allt används för behandling av tillfälliga sömnbesvär.

En läkare skrev vid upprepade tillfällen ut Zopiklon till sig själv. Zopiklon är en läkemedelssubstans som framför allt används för behandling av tillfälliga sömnbesvär.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Sörmland2019-10-16 08:00

Mellan 2010 och 2016 skrev en läkare som jobbar inom den sörmländska psykiatrin ut narkotikaklassade preparat till sig själv och en närstående vid upprepade tillfällen. 

Att läkaren föreskrivit läkemedel till sig själv uppmärksammades av vårdgivaren, Region Sörmland, redan 2010. Anledningen till medicineringen ska ha varit hans återkommande depressioner samt smärtproblematik i samband med ett brutet nyckelben. När det uppdagades tog företagshälsovården över behandlingen. 

I och med att Region Sörmland bytte företagshälsovård 2016 försvann också den vårdkontakt läkaren hade. I samband med det började han på nytt skriva ut mediciner till sig själv. Mellan januari och augusti 2016 handlade det om 1 900 tabletter Citodon, 375 tabletter Oxascand (lugnande läkemedel), 90 tabletter Zopiklon (sömnmedicin) och 70 suppar Spasmofen (smärtstillande läkemedel). 

Detta upptäcktes av verksamhetschefen på den klinik där mannen arbetar, som gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Inspektionen gjorde bedömningen att det fanns stor risk för att läkaren skulle återfalla i missbruk och att det i sin tur kunde äventyra patientsäkerheten. Därför ville de se en treårig prövotid för mannen. 

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN, har dock beslutat att avslå yrkandet. Efter att läkarens chefer berättat att han skött sitt arbete utan problem har ansvarsnämnden valt att sätta tilltro till dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!