Larmet kom klockan 16.40. Ett tåg från Hallsberg på väg mot Vingåker körde på en tom personbil som stod mellan de nedfällda bommarna. Händelsen ledde till ett flertal inställda och försenade tåg i båda riktningarna mot Stockholm och Göteborg. Men orsaken till olyckan visade sig vara av det mer ovanliga slaget.

Strax före klockan 16 kom en kvinna i 80-årsåldern in på polisstationen i Katrineholm och bad om hjälp med sin bil som inte fungerade riktigt bra. En polis kom överens med henne och följde efter kvinnans bil i en polisbil.

När kvinnan närmade sig en bevakad järnvägsövergång strax utanför Vingåker började det blinka rött och bommarna var på väg ner. Men i stället för att stanna körde kvinnan förbi första bommen och svängde sedan vänster ut på tågrälsen där bilen blev stående.

När tåget från Hallsberg närmade sig sprang polisen fram och lyckades få ut kvinnan ur bilen precis innan tåget kom. Tåget hade hunnit bromsa ned farten och det blev endast en lättare sammanstötning.

Ambulans kallades till platsen och kvinnan fördes till sjukhus för kontroll. Hon hade inga synliga skador.

Kort därefter stoppades tågtrafiken på sträckan och bärgare kom till platsen för att hämta kvinnans bil.

– Det var en väldig tur att ingen blev skadad. Med tur och skicklighet lyckades den ensamma polisen få ut kvinnan ur bilen, ett väldigt bra ingripande. Det hade kunnat bli en dödsolycka, säger Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisens region öst.

Trafikolyckan kommer att utredas. Polisen har också anmält händelsen till Arbetsmiljöverket eftersom den har bedömts som ett tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa.