Nu pågår den årliga Donationsveckan

Den här veckan pågår Donationsveckan runt om i landet. Socialstyrelsen vill att fler ansluter sig till donationsregistret.

5 november 2019 21:48

Donationsveckan är en återkommande kampanjvecka som Socialstyrelsen instiftat. Den går ut på att uppmärksamma behovet av att människor ansluter sig till donationsregistret. I dagsläget är 1 687 816 personer inskrivna.

Kampanjveckan genomfördes allra första gången 2010 och sedan dess har det synts en tydlig ökning av antalet anmälningar till registret då veckan pågår. Under förra året inkom 12 439 anmälningar under Donationsveckan. Det kan jämföras med 400 till 1 000 anmälningar under en vanlig vecka.

Förra året kunde 182 avlidna personer hjälpa andra sjuka människor med att donera sina organ. Samtidigt avled 30 personer då de väntade på en transplantation. Den första januari i år fanns ett behov av 807 organ. 

Socialstyrelsen vill också att de som redan tagit ställning till att vara med i registret sprider budskapet vidare så att allmänheten får bättre kunskap om organ- och vävnadsdonation. 

Region Sörmland uppmärksammar också veckan. I huvudentrén på Mälarsjukhuset i Eskilstuna kommer transplantationsmottagningen och Njurföreningen i Sörmland att svara på frågor på torsdag och fredag. 

– Det är viktigt att alla försöker ta ställning till om man vill donera sina organ. Genom att anmäla sig till donationsregistret hjälper du till att rädda liv, säger Marina Lundh, sjuksköterska på mottagningen. 

Enligt henne anordnas det inga aktiviteter på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Vad gäller mottagningen på Nyköpings lasarett har de inte gått att nå för en kommentar. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jimmy Persson