Med det lokala i fokus

20 april 2019 05:45

Det har nu gått drygt en vecka med nya tidningen. Och reaktionerna har varit minst sagt blandade. Ovanligt många har hört av sig och uppskattar det mindre formatet, den tjockare tidningen. Men andra är arga för material som inte längre finns kvar.

Därför vill jag här reda ut en del frågetecken.

Anledningen till formatbytet hör ihop med att vi har fått samordna oss med övriga titlar i NTM efter uppköpet. Av effektivitetsskäl har ägaren valt att samordna innehåll som Sverige, Världen, Börs, Featurematerial, korsord och Tv-sidor. Dessutom har all redigering effektiviserats och flyttat till Norrköping.

Anledningen stavas lokal journalistik.

Alla resurser ska styras om till att skriva lokala artiklar. Inget annat.

Samgåendet har även krävt att vi byter samtliga system. Redaktionella system, annonsbokningssystem, sajter och appar.

Och det är av den anledningen som guiden försvunnit på SN och KK. Det digitala verktyget vi haft funkar inte mot våra nya sajter och system. Vi kan inte heller, som tidigare, lägga värdefull reportertid på att hantera allt material från guiden. Inte heller kan vi redigera det längre.

100 ord, eller föreningsnotiserna som vi kallar dem är dock kvar. Men inte det digitala formulär som man tidigare kunde skriva i fungerar inte i våra nya system. Tills det är löst får man maila.

Men det tar tid för NTM att bygga nya system - enbart för Sörmlands Media. Och just nu är utvecklarna upptagna med att automatisera koncernens system ytterligare, för att vi ska kunna fokusera på att behålla lokala journalister.

Vi vet att förändring gör ont. Men det ska inte råda något tvivel kring varför vi gör det här. Vi vill att den lokala journalistiken ska överleva. För demokratins skull.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!