Kronprinsessan redo för tuff sörmländsk utmaning

Kronprinsessan Victoria vill uppleva olika delar av Sverige och samtidigt lyfta värdet av friluftsliv och rörelse. På onsdag tar hon sig an Sörmlandsleden.

20 maj 2019 20:15

Under hösten 2017 startade kronprinsessan Victoria en serie vandringar genom Sveriges alla landskap. Med vandringarna vill hon uppleva Sverige under olika årstider, samt synliggöra den skatt som den svenska naturen är för alla som verkar och lever i den.

Onsdagens vandring blir kronprinsessans tjugoandra sedan starten och enligt programmet blir det en variationsrik strapats.

Kronprinsessan inleder sin vandring i Sörmland med att anlända till Skottvångs gruva med häst, där Södermanlands läns landshövding Liselott Hagberg hälsar välkommen. Därefter går vandringen till fots längs Sörmlandsleden via Fornborg till Åkers hembygdsförenings utsiktstorn vid Mellan Marviken.

Efter ett kortare lunchuppehåll gäller flytväst på och en kanottur i sällskap med Strängnäs scoutkår till södra änden av Nedre Marviken. Där tar fotvandring vid och turen går längs Laketorpsån, till Ådals kvarn och Läggesta.

Sträckan är cirka tretton kilometer lång och är, enligt Länsstyrelsen som i samspel med det lokala föreningslivet utformar besöken, bitvis krävande.

Den sista biten reser kronprinsessan på den smalspåriga museijärnvägen, från Läggesta till Mariefred. Kommunalråden i Strängnäs, Jacob Högfeldt och Monika Lindell Rylén hälsar välkomna tillsammans med lågstadieklasser från Gripsholmsskolan och Mariefredsskolan. Därefter vankas fika i slottsparken innan kronprinsessans Sörmlandsvandring avslutas.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Joakim Serrander