Konkurserna ökar kraftigt i länet

September blev en trist månad visar statistik från UC. Konkurserna i Eskilstuna och Strängnäs ökade med 9 respektive 100 procent.

Gunilla Malm är näringslivsansvarig i Strängnäs kommun.

Gunilla Malm är näringslivsansvarig i Strängnäs kommun.

Foto: Joakim Serrander

Sörmland2019-10-14 21:22

Sörmland klarar sig bättre än rikssnittet beträffande konkurser. Under perioden januari–september gick 133 företag i konkurs i länet, vilket är 7,3 procent fler än året innan.

Sett till alla branscher ökade antalet konkurser med 10 procent i september jämfört med i fjol. Detaljhandeln sticker ut i sammanhanget. Där ökade konkurserna med 44 procent.

– Allt effektivare e-handelslösningar och dyra lokaler är några faktorer som ligger bakom butiksdöden, säger Richard Damberg, ekonom på Upplysningscentralen, UC.

I Eskilstuna kommun ökade konkurserna med 9 procent i september, medan ökningen i Katrineholm och Strängnäs landade på 58 respektive 100 procent.

– Det är en stor omställning som pågår för flera branscher och det är vad vi ser nu. Vi hoppas hitta vägar för handeln under nya förutsättningar säger Gunilla Malm, näringslivsansvarig i Strängnäs kommun.

Trots det fördubblade antalet konkurser tycker hon ändå att läget för handeln i Strängnäs ser bra ut.

– I centrum finns någon enstaka tom lokal på Storgatan, medan gallerian Präntaren har bra beläggning.

I Flen, Gnesta, Oxelösund, Trosa och Nyköping har konkurserna i stället minskat. 

I Nyköping minskade konkurserna med 18 procent under förra månaden och Nyköping har under flera år uppvisat handelsindex över snittet.

– Det är mycket glädjande att konkurserna i Nyköping minskat under innevarande år, trots något avmattad konjunktur, säger Maria Karlsson, näringslivschef i Nyköpings kommun.

– Det tyder på att vi dels har duktiga handlare, dels att vårt systematiska arbete för att attrahera turister och inflyttare ger effekt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!