Extra julbidrag är mer undantag än regel

För den som lever på försörjningsstöd kan julen vara tuff. En del sörmländska kommuner kan ge en extra slant – men inte andra.

I december är det många som har extrautgifter för julklappar. I vissa kommuner får försörjningsstödstagare extra bidrag.

I december är det många som har extrautgifter för julklappar. I vissa kommuner får försörjningsstödstagare extra bidrag.

Foto: Martina Holmberg / TT

Sörmland2019-12-09 04:30

Resonemangen varierar mellan länets kommuner, i fråga om extra pengar till julfirande för personer som lever på försörjningsstöd.

Mest pengar går det att få i Trosa kommun. Där får berättigade familjer en extra "decemberpeng" som betalas ut senast 13 december. 500 kronor per barn får delas ut, under förutsättning att familjen är berättigad till försörjningsstöd i december och har beviljats bistånd under i vart fall två månader under perioden september–december.

"För umgängesbarn gäller 250 kronor men samma villkor i övrigt", skriver socialchefen Graham Owen.

Även i Strängnäs kan en extra julklappspeng delas ut.

"Summan är i år 300 kronor per barn. Det är alltid en individuell prövning vid en ansökan och här beaktas barnperspektivet", skriver Kristin Sjöö, enhetschef hos socialkontoret.

Andra kommuner ger inget extra med anledning av att det är jul.

Oxelösund, Katrineholm och Flen är några av de kommunerna. "Vi går efter våra riktlinjer som vanligt inför jul. Inga extra pengar om det inte finns särskilda skäl", skriver Åsa Berg, enhetschef hos socialförvaltningen.

"Vad gäller bistånd till julklappar så beviljas det inte något extra till det", skriver Laila Hämäläinen, avdelningschef hos socialförvaltningen.

Nyköpings kommun ger inte heller extra bidrag. "Vi har under många år fått samma fråga inför julen men det finns också andra målgrupper som har andra högtider att fira och då är det också frågan om det skulle kunna beviljas någon ”extra slant” även här", skriver Victor Eriksson Gonzalez, enhetschef hos division social omsorg.

En del kommuner som inte ger extra försörjningsstöd, hänvisar istället till fonder där ekonomiskt utsatta personer kan ansöka om pengar.

I Gnesta finns det vissa år – dock inte i år – möjlighet att ansöka om en "vinterlovspeng". Summan har generellt sett varit 300 kronor per barn. Krav ställs på att hushållet ska ha haft försörjningsstöd under minst tio månader och vara berättigat till ekonomiskt bistånd för december.

En förutsättning för att vinterlovspengen ska delas ut är att det finns pengar i socialfonden. I år finns det inte tillräckliga medel där, enligt kommunen.

Vingåkers kommun ger inte heller något extra inför jul. De hänvisar till den sociala fond som finns kvar – Bondessons i Vannala fond – efter att flera fonder har avvecklats på grund av låg avkastning. Där delas pengar ut till personer som har det tufft ekonomiskt, men fonden har inte någon särskild anknytning till julfirande. Årets ansökningar skulle vara inne senast 30 augusti.

Eskilstuna kommun har en särskild julfond, Sociala samstiftelsen. Där kan man enligt stadgarna i testamentet inte söka pengar om man har försörjningsstöd som sin enda inkomst. Fonden vänder sig istället till personer som lever på en låg ekonomisk nivå men som inte är berättigade till ekonomiskt bistånd. Ansökningar ska lämnas in i oktober.

Med hög arbetslöshet är trycket hårt på Eskilstuna kommun.

– Under brinnande högkonjunktur har vi haft elva, tolv procents arbetslöshet, när riket i stort har haft sex procent. Det är inte enkelt. Många nyanlända och många som är arbetslösa, säger Fredrik Krait, områdeschef vid arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Andelen personer som har det knapert runt jul, lär vara relativt högt i kommunen.

– Det finns många privata initiativ som erbjuder stöd till familjer, Stadsmissionen inte minst, säger Fredrik Krait.

Försörjningsstöd

Den som har rätt till försörjningsstöd får en summa beräknad på riksnormen, som ska täcka kostnader för "livsmedel, kläder och skor, fritid och lek, hygien, barn- och ungdomsförsäkring, förbrukningsvaror samt dagstidning och telefon".

Dessutom tillkommer "faktiska skäliga kostnader för boende, hushållsel, hemförsäkring, arbetsresor, fackförening och a-kassa".

Bistånd för kostnader för behov som uppstår då och då kan beviljas efter en individuell bedömning.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!