Chefsåklagaren: God stämning i de flesta fall

Robert Eriksson, chefsåklagare i Nyköping, tror att den hårda stilen och gangsterromantiken är ett storstadsfenomen.

Chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping.

Chefsåklagare Robert Eriksson vid åklagarkammaren i Nyköping.

Foto: Jens Alvin

Sörmland2019-11-18 04:30

Robert Eriksson är chefsåklagare vid Nyköpings tingsrätt. Han har läst Lisa dos Santos debattartikel och tror att det hon beskriver främst rör storstäderna, särskilt Stockholm. dos Santos skriver: "När nätverksmålen når rättssalen har en viss försvararstil också etablerat sig som en övertydlig motpol till åklagarsidan. I stället för sakfrågor fylls försvararnas retorik allt oftare av hätsk jargong, personangrepp, härskarteknik och rent tjafs, som bottnar mer i fokusförskjutning än i juridik". 

– Jag tycker att det i de allra flesta fall är ganska god stämning. Men jag hör från kollegor att det börjat eskalera med dålig stämning, till exempel i mål som rört Södertäljenätverket.

I Nyköpings tingsrätt har Robert Eriksson noterat att den typen av retorik förekommer.

– Jag har inte sett personangrepp. Men fokusförskjutning ser man, att man inte argumenterar i sakfrågan utan ger sig på att åklagaren inte varit objektiv, att polisutredningen har brister. Man argumenterar om formalia. Det har kommit de senaste åren. 

Han får däremot ofta höra av tillresta advokater att stämningen är bättre i Nyköping än på andra håll. 

– De säger att det är annan stämning här, annat mottagande från häktet och polispersonalen, lite humanare. Även åklagarnas beteende kan vara annorlunda i Nyköping jämfört med i storstäderna. Men kanske taggar advokaterna ner själva när de kommer hit. Är stilen för konfrontativ blir det ett arbetsmiljöproblem för rätten och åklagarna, säger Robert Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!