– Jag tycker inte att jag är naiv eller okunnig. Jag tror att vem som helst kan bli lurad.
Det säger en sörmländsk pensionär, som blivit lurad på 400 000 kronor av internationella bedragare. Hon vill vara anonym i tidningen, men vi kan kalla henne Ingalill.
Allt började med att hon sett annonser för att handla med kryptovalutan bitcoin. När hon även fick ett mejl om detta, var intresset väckt och hon lämnade ut sina kontaktuppgifter. Strax därefter blev hon uppringd av någon med erbjudanden om att tjäna pengar på handel med bitcoins. Samtalen följdes av många, många fler med nummer från olika delar av världen.
– Jag trodde på den första aktören som ringde. Och som var noga med att säga att jag inte skulle bry mig om de andra, berättar Ingalill.
Det slutade med att pengar fördes över, pengar som enligt uppgift växlades om till bitcoins.
– De var väldigt snabba med att "växla" pengarna till kryptovaluta. När man sedan vill ha tillbaka dem, går det inte, eftersom svenska banker inte tar emot kryptovaluta. Då får man betala för att kunna växla tillbaka.
Men allt var en bluff. Alla pengar, både de hon först trott sig investera, och de hon betalat för att få tillbaka dem, försvann.
För att enkelt få tillgång till Ingalills konton, lyckades bedragarna förmå henne att installera ett program som gjorde det möjligt att fjärrstyra hennes dator. Den som tog över datorn agerade snabbt.
– Då känns det som om blir våldtagen på något sätt, men blir frusen och bara stirrar på skärmen.
Ingalill förstod snart att hon blivit lurad. Hon betonar samtidigt hur förslagna bedragarna är.
– När en person jobbat färdigt, tar en annan över och går inte det kan det hända att man får prata med ytterligare en person, som utger sig för att vara någon specialist ...
Ingalill blev lurad av internationella så kallade Bitcoinbedragare, organiserade kriminella med bas i Ukrainas huvudstad Kiev – något som Dagens Nyheter avslöjat i en stor granskning.
Hon är långtifrån ensam, och väljer att berätta vad hon råkat ut för eftersom hon vill att det uppmärksammas, så att inte fler luras. Och hon vill att det sätts stopp för bedragarna. Hon är besviken både på polisen och på sin egen bank. Polisen la de omgående ner hennes anmälan med motiveringen att brottet inte går att utreda. Banken kontaktade henne när de såg transaktionerna, och sa att hon antagligen blivit utsatt för ett bedrägeri. Men de kunde inte stoppa överföringen. Pengarna var borta.
Att bedragarna kan vara skickliga och förefalla trovärdiga, gör det desto viktigare att vara försiktig. Hur ska man då tänka, för att undvika att bli lurad?
Stefan Andersson är chef för privatrådgivning på Sörmlands sparbank. Ingalill är kund i en annan bank, och Andersson känner inte till detaljerna i hennes fall. Men han har några generella råd.
Att vara skeptisk till erbjudanden som låter alltför bra är en god tumregel, menar han. Och framför allt råder han den som är intresserad av att investera i något att själv ta initiativet och kontakta någon trovärdig rådgivare.
– Då är det bäst att själv kontakta sin bank eller sin rådgivare. Om man blir kontaktad av någon som erbjuder saker som låter väldigt bra, då ska man vara väldigt skeptisk.
Framför allt ska man akta sig för att lämna ut koder eller att logga in i sin internetbank på uppmaning av någon över telefon.
Banken avråder från att överhuvudtaget investera i kryptovalutor.