Vita bilar är det nya svarta i Sörmland

Vita och svarta bilar är mest populära. Men räknar man ihop alla nyanser av grått och silver vinner den färgen.

Bilfärger styrs av trender. De här bilarna i många färger finns på leksaksmuseum i Stockholm.

Bilfärger styrs av trender. De här bilarna i många färger finns på leksaksmuseum i Stockholm.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Sörmland2019-10-25 04:30

Har du barn i skolåldern har du säkert hört dem ropa "gul bil", eller "gul bil böna". Det gäller att få syn på gula bilar och ropa först och ropa högt – möjligen en lätt enerverande lek för föräldrarna. Men var ändå glad att det är just gula bilar leken gäller – att se gula bilar på vägarna är inte så vanligt. I hela Sörmland finns bara 1679 gula bilar, jämfört med 27416 vita bilar och 25455 svarta. 

I Transportstyrelsens helt nya sammanställning av bilfärger har vitt gått om svart, både i Sörmland och i hela landet, men siffrorna beror lite på hur man räknar. Bilar registreras i 24 olika färger, vilket gör att exempelvis grått delas in i grå, ljusgrå, mörkgrå och silver. Grå bilar kommer på tredje plats, med 20917 fordon i länet. Men slår man ihop grå, ljusgrå (11723), mörkgrå (7443) och silver (16551) vinner den färgen, med 56634 fordon i länet. Röda bilar kommer fyra på listan (20871), följt av blå (14140). Men också röd och blå är indelade i flera nyanser. Minst populära är lila bilar, med bara 324 fordon på Sörmlands vägar, och orange med 754 fordon. 

Sedan den förra sammanställningen 2016 har ljusgrå och mörkblå bilar minskat mest i popularitet i Sörmland, med 2249 färre ljusgrå bilar och 1230 färre mörkblå bilar. Vita bilar har under samma tid ökat med 6216 fordon. 

Hos Skobes i Nyköping märks den vit-svart-gråa trenden. 

– I vissa fall kan rött vara lite svårare, men röd metallic går bra. Det beror på bilen också, Ferrari ska såklart vara röd. Så har det alltid varit, säger Anders Moström, försäljare hos Skobes. 

Orange bilar, som utmålas som de minst populära, är ändå inte direkt svårsålda.

– Vi har orange Renault Captor som vi sålde tre stycken på en vecka. Sedan kan det ta tid innan nästa säljs, konstaterar Anders Moström, som själv har en vit och en svart bil. 

Tim Svanberg, försäljare för Volkswagen hos Möller bil i Katrineholm, kör också svart bil privat. 

– Bland hallbilar, som vi har i lokalen, är vit lättare att sälja än röd. Vitt är populärt, liksom mörkblå, "Atlantic blue". Ingen färg är osäljbar, men en del tycker att vitt är tråkigt. 

Ofta vill bilköpare ha färgen de haft på sin gamla bil, säger Tim Svanberg. 

När det gäller vilka färger som oftare är inblandade i olyckor visar en australiensk studie att svarta bilar sticker ut som mest olycksdrabbade. I studien framstår vita och gula bilar som säkrast. Men, skriver Teknikens värld som berättat om studien, bilfärg har sannolikt mindre betydelse i de länder –  som Sverige – där man alltid måste ha minst halvljus på.

I Sörmland har vita bilar varit med i olyckor 67 gånger hittills i år. Det innebär att vita bilar varit inblandade i 13 procent av olyckorna, samtidigt som de utgör 14,6 procent av Sörmlands bilpark. Svarta bilar utgör 13,6 procent av bilparken och har varit i 59 olyckor hittills i år, 11,5 procent av olyckorna. Något mer olycksdrabbade är silverfärgade bilar. De utgör 8,8 procent av bilarna i Sörmland, men har figurerat i 9 procent av olyckorna. All olycksstatistik gäller olyckor med mer än en bil inblandad. 

När det gäller 2018, som det finns olycksstatistik för, var svarta bilar inblandade i 120 olyckor i Sörmland, vita i 85 olyckor och silverfärgade i 68 olyckor. Men för förra året finns ingen statistik över hur många bilarna i de olika färgerna var. Orange och ljusgröna bilar var inblandade i en olycka var 2018. 

Röda bilar är bästa toaletterna, enligt fåglar i en engelsk studie.
Röda bilar är bästa toaletterna, enligt fåglar i en engelsk studie.
Fågelspillning på bilar

Kanske något mindre seriösa är studier om vilka bilfärger fåglar helst bajsar på. Enligt tidningen Business insider visar en engelsk studie att fåglar helst släpper spillning på röda bilar och minst gärna på gröna bilar. 

Men större betydelse har det, enligt brittiska ornitologer,  var man parkerar. Står man under ett träd med mycket fåglar hamnar naturligt mer fågelspillning på bilen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!