Viruskrisen ger tydlig nedgång i bostadsinbrott

Karantän och social distansering tycks inte bara vara av ondo – för polisen har antalet anmälningar och larm sjunkit ordentligt.

Inbrotten har minskat i viruskrisen, men vissa andra brott ökar. Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, och Peter Göransson, kommissarie i Katrineholm berättar om läget.

Inbrotten har minskat i viruskrisen, men vissa andra brott ökar. Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, och Peter Göransson, kommissarie i Katrineholm berättar om läget.

Foto: Anders Forngren, TT, Roger Culmsee

Sörmland2020-04-20 04:30

–  Vi kan konstatera att när det gäller ingripanden och larm som polisen åker på, är det nästan en 15-procentig minskning i Sörmland, säger Bo Gunnarsson, gruppchef vid polisens regionledningscentral i Linköping. 

Där hamnar alla 112-samtal från Sörmland som kopplas till polisen. 

Han har jämfört ärendemängden från den 23 mars till den 5 april, jämfört med larmen runt förra månadsskiftet, februari-mars.  

– Skillnaden påminner om hur det brukar vara helgen före lön, jämfört med lönehelgen. När folk går ut på lönehelgen blir det mer ingripanden och fler frihetsberövanden, säger han. 

De brott som minskar är allt från skadegörelse till misshandel, från cykelstölder till skjutningar. Särskilt markant är minskningen när det gäller bostadsinbrott: nära 50-procentig. 

– Rent krasst vet brottslingarna att folk jobbar hemma. Massor av folk är permitterade eller uppsagda. Var är de på dagarna? Jo, hemma. Bilen står på uppfarten. Jag tror att det, och att gränserna är stängda, har stor inverkan. 

Med stängda gränser blir det svårare för medlemmar ur internationella brottsnätverk att ta sig in i landet i syfte att stjäla, exempelvis på byggarbetsplatser. 

I Eskilstuna ser dock polisen en viss uppgång i antalet personrån. 

– Det sker en del rån här. Det verkar som att de kriminella har dåligt med pengar. Har man bestämt sig för en kriminell livsstil och inte kan göra det man är bäst på gör man något annat, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna. 

I övrigt sker minskningen nästan över hela linjen, men inte när det gäller relationsvåld.  

– Tittar man på veckorna 13 och 14 är det fler ärenden inom relationsvåld än motsvarande period en månad tillbaka. Vi ser en nästan 50-procentig ökning, säger Bo Gunnarsson. 

I faktiska tal handlar det om tio till elva anmälningar om relationsvåld per vecka, jämfört med fyra eller fem för en månad sedan. 

– Vi tittar på hur vi ska göra här, hur man ska kunna larma oss om man ständigt är bevakad. Man kan mejla oss, men kanske behöver vi öppna för andra kontaktvägar, säger Bo Gunnarsson. 

I Katrineholm håller kommissarie Peter Göransson med om den bild Bo Gunnarsson ger av den minskande brottsligheten. 

– Nu är vi inte så krogtäta, men färre är ute och kontaktytorna mellan berusade utomhus minskar, vilket gör att våld utomhus och skadegörelse minskar. 

I Katrineholm, Flen och Vingåker, säger Peter Göransson, är det rimligt att tro att snatteribrotten minskar i butikerna. 

– Det utifrån att snattare kan försöka försvinna i folkmängden i butiker, något som är svårt nu. 

Ute i trafiken är det färre fordon, men högre farter, berättar trafikpolisen Carl-Jan Ekberg i Nyköping. Han har noterat att det är betydligt färre förare av personbilar som är ute och kör. 

– Långtradarna är ungefär lika många. Men vi upplever att det går betydligt fortare på E4 nu, bilarna blir inte upphängda av annan trafik. 

Han kan inte svara på om exempelvis rattfylleriet ökat eller minskat. 

– Rattfyllerister i trafiken har vi. Deras bekymmer kvarstår, de ska till bolaget oavsett. 

Men någon sysslolöshet lär inte vidhäfta polisen, trots färre larm. 

– Vi kommer inte att vara sysslolösa. Vi kan jobba med den totala ärendemängden. Och de kriminella hittar alltid nya tillvägagångssätt. Ökad ohälsa - både i form av att folk blir sjuka, men också mer oro - blir ökad belastning också för polisen, säger Peter Göransson. 

Nationell minskning

I mars minskade brottsanmälningarna med 4,6 procent på nationell nivå, visar nya siffror från polisen. Främst minskar våldsbrotten, trafikbrotten och bedrägeribrotten. 

Minskningen av anmälda brott mot barn har minskat med 17,4 procent nationellt. De anmälda brotten i parrelationer har ökat med 1,4 procent under mars. 

Polisen skriver att man måste rikta särskild uppmärksamhet mot utsatta gruppers situation under viruskrisen. 

Karta: Södermanlands län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!