Vill att fler ungdomar ska gå studiemotiverande kurser

Deltagarna på Åsa folkhögskolas studiemotiverande kurs, SMF, är nöjda med utbildningen. Arbetsförmedlingen vill att betydligt fler unga ska delta i SMF som har visat sig vara ett bra sätt att hitta tillbaka till gymnasiestudierna.

Sörmland2016-12-13 07:35

– Jag var så skoltrött. Jag hoppade av i början av nian, berättar 18-årige Andreas Vestin.

Nu går han den studiemotiverande kursen SMF på Åsa folkhögskola.

– Man var lite skeptisk innan. Sedan när det väl kom i gång så kändes allting rätt. Det är en bra miljö. Det är bra klasskamrater. Det kände man direkt när man började. Bra lärare. Alla är trevliga.

Sedan 2010 arrangerar flera högskolor studiemotiverande kurser, SMF, för unga arbetssökande som saknar gymnasiekompetens. Unga som inte har slutbetyg från gymnasiet är en utsatt grupp. 900 unga i Sörmland - eller var tredje arbetslös - saknar gymnasial utbildningsnivå.

– Det är en absolut återvändsgränd, säger Jens Lotterberg, arbetsmarknadsanalytiker vid arbetsförmedlingen i Sörmland.

Arbetsförmedlingen anvisar arbetssökande till SMF-kursen som är tre månader lång. Arbetsförmedlingen har dock haft svårt att väcka ungdomarnas intresse för SMF. Det brukar till exempel inte komma så många på informationsmöten om SMF.

– Sedan är det ett ännu mindre antal som är intresserade att gå vidare och hoppa på det här. Väldigt många ungdomar är rädda för att plugga, säger Jens Lotterberg.

Han menar att en lösning skulle kunna vara att informera ungdomar som är på väg att hoppa av sina studier om SMF redan innan de hunnit sluta skolan.

I Sörmland finns SMF enligt arbetsförmedlingen på Nyköpings folkhögskola (30 platser), Åsa folkhögskola (66 platser), Eskilstuna folkhögskola (96 platser) och Stensunds folkhögskola (15 platser).

I november började en SMF-kurs på Åsa folkhögskola där 19 av de 22 platserna är fyllda.

– Vi skulle kunna ta några till, absolut, men vi tycker ändå att vi har ett bra samarbete med arbetsförmedlingen, säger rektor Jan Jonsson.

Kursdeltagaren Johanna Johansson, 22, trivs på SMF. Hon tycker att klassen var för stor i den vanliga skolan.

– Man blir så många i klassen så det blir svårt att få kontakt med alla lärare och få den hjälp man behöver. Det är mycket lättare här. Man blir mer accepterad, säger hon.

Många unga som har gått SMF har valt att fortsätta med folkhögskolans Allmänna kurs. Den ger behörighet att läsa vidare på högskola och yrkeshögskola. På Åsa folkhögskola läser för närvarande ett 40-tal den Allmänna kursen.

Morgan Hammarlund är lärare på Åsa folkhögskola.

– När de väl kommer hit är det väldigt få som slutar på grund av att de inte trivs. Antingen slutar de för att de byter mot någon annan utbildning eller också för att de har fått något jobb, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om