David Aronsson, chef för tillstånd och tillsyn på länsstyrelsens natur- och miljöenhet, bekräftar att det behövs mer resurser för att jobba med frågor kring vattenskyddsområden.
— Vi har identifierat det som ett område som behöver resurser. Det kommer att ändras i år och vi kommer att lägga mer resurser på handläggningen och se över vår tillsyn, säger han.
— Det har inte bedrivits någon operativ tillsyn de senaste åren, och det är klart att vi skulle kunna göra det om vi hade mer resurser.
Under året ska mer resurser alltså läggas på arbetet med vattenskyddsområden.
Länsstyrelsen planerar också att inleda ett arbete med en plan för dricksvattenförsörjningen i länet under 2014.
Havs- och vattenmyndigheten kräver generellt mer resurser till arbetet med vattenskyddsområden och har påpekat det till den utredning som regeringen har tillsatt om trygg dricksvattenförsörjning.
— Det har framgått vid våra träffar med tjänstemän på länsstyrelserna att de har alldeles för lite tid att jobba med vattenskyddsområden.
Det säger Margareta Lundin Unger, handläggare på Havs- och vattenmyndigheten.
Det är något som syns på flera områden runt om i länet. I Katrineholms kommun finns ansökningar när det gäller vattenskyddsområden i Björkvik, Äs, Bie och Katrineholm inne och de är inte de enda.
Vattenverksförbundet i Nyköping – Oxelösund har i flera år arbetat med att utöka området som skyddar vattentäkten i Larslund som förser över 50 000 personer i Nyköping och Oxelösund med sitt dagliga dricksvatten.
För ett och ett halvt år sedan lämnades ansökan in till länsstyrelsen.
— Sedan dess har vi inte hört något alls, säger Lars-Åke Svensson, chef för vattenverksförbundet Nyköping–Oxelösund.