Stämningen är inte direkt på topp inne i den välfyllda konferenssalen på hotellet vid Gumsbacken i Nyköping. Förutom folk från Vattenfall har många sakägare hittat hit. De som på ett eller annat sätt kan komma att påverkas av den elledning som Vattenfall ska dra från Hedenlunda i Flens kommun till SSAB i Oxelösund - och många av dem vill absolut inte att ledningen ska dras på deras mark.
– Den korridor som pekats ut ser ut att beröra min mark. Jag har inget emot att ledningen dras, men jag vill ha en markledning. Att dra en luftledning är bara ekonomiskt på kort sikt, säger Johan Schenström i Björkvik.
Den sak som flera av sakägarna vände sig mest emot var just Vattenfalls åsikt att ledningen ska vara luftburen och inte grävas ner i marken eller läggas på exempelvis Yngarens botten.
– Jag stödjer den idén om att ledningen borde grävas ner längs med TGOJ-järnvägen. Då går den ju raka vägen till SSAB, säger Bettnabon Ove Larsson.
Vattenfall medger att allt kan grävas ner, men att de normalt inte gör det. Att deras uppdrag är att underhålla, driva och vid behov bygga ut ett säkert, tillförlitligt och effektivt elnät som ska "vara av god kvalité och möjliggöra anslutning av nya kunder inom skälig tid".
Det är hos beställaren SSAB som mycket el behövs när ståltillverkaren ska byta ut masugn mot ljusbågsugn. Det är även SSAB som står för notan. Två 130 kV-ledningar handlar det om och i luftburen dragning medför det en ledningsgata med en bredd mellan 40-45 meter. På en del partier kan ledningen gå i befintliga ledningsgator.
Förutom att SSAB inom de närmaste åren behöver byta ut sin masugn kommer man bort från kolberoendet i Oxelösund. Något som en av sakägarna tidningen intervjuade hade förståelse för.
– Vi har redan en befintlig kraftledning på vår mark och jag gissar att den kommer att breddas. Jag tycker att man ska göra vad man kan för miljön. Sedan blir det ofta så att det blir inte lika intressant när det drabbar en själv direkt. Men samtidigt kan jag kosta på mig att säga det i och med att det redan finns en kraftledningen vid mig. Jag hoppas på en så optimal lösning för alla markägare som möjligt, säger sakägaren som vill vara anonym.
I nuläget har en korridor valts ut från Hedenlunda till Kottorp vid Marsviken. Resterande del, genom Oxelösund fram till SSAB, håller Vattenfall fortfarande på och utreder.