– Vi har tagit ett principbeslut i direktionen om att ta över certifieringsutbildningen av rådgivare och vår tanke är att få den mer spridd i Sverige.
Det säger Torgerd Jansson (S), kommunfullmäktiges ordförande i Katrineholm och sedan 20 år eldsjäl bakom länets ovanliga koncept med självhjälpsbaserad och anonym vård för substansmissbrukare.
Förhandlingar är igång för att köpa in utbildningsprogrammet av den isländske behandlingspedagog, Gudni Stefansson, som utarbetat den modell Vårdförbundet Sörmland använt på Vårnäs.
– Inte minst är det viktigt att socialsekreterare får grundläggande undervisning om tolvstegsprogrammet. Det ingår så otroligt lite i deras utbildning om det, säger Jansson.
Efter frukost i behandlingshemmets huvudbyggnad, där personalen och klienterna äter tillsammans, går vi upp till "reaktorrummet" där personalen möts tre gånger dagligen. Programchef Erik Spolander kör den presentation han hållit otaliga gånger för tillresande delegationer, dock utan att konceptet hittills slagit rot utanför länet.
– Missbrukarna sätter sin egen diagnos. De ringer och bokar tid själva, helt anonymt från socialtjänsten.
Synen på beroende som en sjukdom snarare än ett socialt problem är "stenhård" här, enligt Spolander. Resultatet då? 287 personer skrevs in i fjol, en knapp tredjedel kvinnor. Knappt fyra av tio avbröt behandlingen. En enkät två år efter behandling visade att 16 av de 19 personer som gick att nå på telefon fortfarande var aktiva inom AA eller NA, de anonyma självhjälpsgrupper för alkoholister och narkomaner som håller möten nästan dagligen runt om i Sverige och stora delar av världen.
– Mötena i sig håller folk nyktra.
42 procent av klienterna på Vårnäs har varit här förut.
– Hundra procent av dem berättar att de trodde att faran var över och slutade gå på mötena. De som slutar blir fulla, säger Spolander bistert.
Tolvstegsprogrammet är inte okontroversiellt. Med snirkliga bokstäver talas det om Gud i flera av punkterna i ett av mötesrummen på Vårnäs. Torgerd Jansson, själv baptistpastor, ser förbi det.
– Två kristna amerikaner skrev de tolv stegen till att hålla sig nyktra, ett är att överlämna sig till en högre makt.
Hur lämplig är kristen tradition i offentligfinansierad vård?
– Är du muslim kan du säga Allah, är du buddhist kan du säga karma. Om man är ateist kan man tänka på kärlek eller överlämna sig till gruppen.