Vargen hotad – men politikerna bestämmer

Vargen är hotad enligt Artdatabankens rödlista. Ändå hävdar många att vargen inte alls är hotad. Hur går det ihop?

2480717602.jpg

2480717602.jpg

Foto:

SÖRMLAND2015-01-22 10:30

Enligt Artdatabankens senaste rödlista från 2010 är vargen starkt hotad i Sverige. Sedan dess har stammen vuxit, men befann sig enligt preliminära bedömningar i somras på sårbar, alltså fortfarande hotad men inte lika allvarligt.

I vilken kategori den hamnar när 2015 års rödlista publiceras i april vet man inte än, bland annat för att årets jakt som pågår nu påverkar hur allvarligt hotad stammen kommer att vara. Men klart är att den fortfarande kommer att vara hotad.

Ändå påstår många att vargen inte är hotad i Sverige.

– Av alla jag har hört är det nog bara Åsa Romson (miljöministern) som säger att den är hotad, säger Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet vid Öster Malma utanför Nyköping.

– Rödlistan spelar inte så stor roll för oss. Det är EU:s art- och habitatdirektiv som gäller.

I EU-direktivet talas om "gynnsam bevarandestatus". Även om den ska definieras på vetenskapliga grunder är det riksdagen som har beslutat vad som är gynnsam bevarandestatus i Sverige. Och det är det beslutet som exempelvis landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och hans statssekreterare Elisabeth Backteman hänvisar till när de säger att vargen inte är hotad. Även förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson säger att vargen inte är hotad.

– Det är en så kontroversiell fråga att till och med forskarna är oense, säger Daniel Ligné.

– Därför fick politikerna gå in och besluta i ärendet. De forskare som vi bedömer som trovärdiga säger att hundra vargar räcker, vi har tagit till lite säkerhetsmarginal och säger max 150 vargar.

Enligt riksdagens beslut innebär gynnsam bevarandestatus mellan 170 och 270 vargar. Efter förra vintern fanns 370 vargar i Sverige.

– Då är vårens valpar inte medräknade så nu är de fler, säger Daniel Ligné.

Men enligt Ulf Gärdenfors, professor i naturvårdsbiologi vid Artdatabanken, har vargstammen trots det en bra bit kvar tills den kan plockas bort från listan över hotade arter.

– I synnerhet givet att den har så liten genetisk variation, säger han.

– Att påstå att vargen inte är hotad skulle jag vilja säga är direkt felaktigt. Att den sedan enligt politiskt beslut i Sverige har en så kallad gynnsam status är en annan sak.

Daniel Ligné på jägareförbundet medger att vargen kan vara hotad enligt rödlistan.

– Den är så pass hotad att man måste ha mycket bättre koll på den än andra arter och mer detaljstyrning så att den har en gynnsam bevarandestatus. Men det finns så många vargar i dag att vi har breda marginaler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!