Flera personer vårdas nu i Europa med misstänkt eller konstaterad ebola-smitta. Socialstyrelsen har gett rekommendationer till landstingen hur misstänkta fall av sjukdomen ska hanteras.
– Vi följer Socialstyrelsens rekommendationer och det finns beredskap och möjlighet att ta emot personer som insjuknar, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare och verksamhetschef för enheten smittskydd och vårdhygien på landstinget Sörmland.
Sannolikheten att få en sjuk person i Sörmland är väldigt låg, poängterar hon, men det finns en vårdkedja förberedd för hur misstänkta fall ska hanteras.
– Hjälparbetare som varit i Västafrika har fått instruktioner om hur de ska göra när de kommer hem och på sjukvårdsrådgivningen ska de ställa frågan "har du varit ute och rest" om någon ringer och frågar om feber, säger Christina Kallings Larsson.
Hög feber är det första tecknet på ebola. Från sjukvårdsrådgivningen hänvisas misstänkta fall direkt till infektionskliniken på Mälarsjukhuset, som ska ta hand om misstänkta fall i länet. På infektionskliniken finns jourhavande infektionsläkare dygnet runt för bedömning om personen ska hämtas med ambulans. Där görs provtagning på ebola och kanske även på malaria, som har snarlika symtom. Proverna skickas sedan till Stockholm för analys.
– Om någon är riktigt sjuk kontaktas Linköpings universitetssjukhus, som är landets specialenhet för ebola och som har en högisoleringsenhet. Vi kan inte ta emot svårt sjuka i Sörmland, säger Christina Kallings Larsson.
Särskilda ambulanser utrustas med smittskyddsutrustning. Landstinget håller nu på att informera vården och ordna med utrustning om någon som kommer har misstänkta symtom.
– Hela vårdkedjan ska ha skyddsutrustning. Även vårdcentralerna utrustas med speciella andningsskydd som tillägg till handskar, skyddsrockar, visir, huvor och skoskydd, säger Christina Kallings Larsson.
Inkubationstiden, den tid det kan ta för sjukdomen att bryta ut efter att man blivit smittad, är mellan två dagar och tre veckor.
– Det är också viktigt att känna till är att det är ett virus som ger sjukdomen, inte ett folkslag eller kultur. Det är inte luftburet utan smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, urin och kräk. Den stora risken att bli smittad är för vårdpersonal eller anhöriga som vårdar en sjuk. Och ebola smittar inte om man inte har något symtom, säger Christina Kallings Larsson.