– Våra barnbarn kommer att säga till oss, vi som hade det bäst i de bästa av världar: "Förstod ni inte vilket helvete ni har byggt för oss? Och ni har gjort det med öppna ögon, för ni hade kunskapen". De kommer att anklaga oss, säger Nisse Simonson.
Han är läkare sedan 35 år och föreläser om hur den mänskliga hjärnan fungerar.
Varför gör vi då inte mer? Klimatförändringarna är välkända sedan många år. Och trots att vi känner till följderna som väntar fortsätter vi ändå att köra bil, flyga till semestern och äta mer kött.
Svaret, enligt Nisse Simonson, finns att hitta i våra hjärnor. Den är inte byggd för att sätta upp långsiktiga mål.
– Vinnarna är de som kan sätta upp långsiktiga mål. De lever längre, de har lyckligare äktenskap och de är bättre utbildade, säger Nisse Simonsson.
För att lyckas måste man sätta upp etappmål. I stället för att ta hela steget med en gång bör man jobba med etappmål och få lite jubel för varje delmål man lyckas med.
– Det är som att den som kör Vasaloppet inte siktar på Mora vid starten, utan på Evertsberg för där serveras blåbärssoppa.
Många gånger pumpas det ut information om klimatförändringarna, men Nisse Simonson skiljer på information som går till förnuftet och kommunikation som går till hjärtat. Först när informationen talar till känslorna kan vi förändra oss.
Han berättar om en patient som höll på att dö på grund av rökning.
– Jag visste att hon hade hört alla argument om varför rökning är farligt. Men jag sa till henne: "Vad tråkigt för ditt enda barnbarn att hon inte kommer ha någon mormor kvar". Då slutade hon att röka.