Den som tittar i Nyköpings församlings kalendarium hittar bland annat "Mitt-i-veckan-mys", "gemenskapsgrupper" och "hållplats Frasse, ett fik för dig i högstadiet". På församlingens hemsida finns en lista över sju goda skäl att vara medlem i Svenska kyrkan, Gud nämns en gång.
– Att människor mår bra är en del av kyrkans uppgift, det handlar inte bara om knoppen, utan även om kroppen, säger Lars Viper, kyrkoherde och kontraktsprost i Nyköping.
I dag har Svenska kyrkan runt 6,3 miljoner medlemmar, eller drygt 60 procent av befolkningen. Lars Viper tror att 50 procents medlemskap är realistiskt på sikt och att många av dem skulle vara med av andra skäl än strikt religiösa.
– Vi måste relatera till det och vara en demokratisk organisation, men det betyder inte att vi ska göra om kyrkorna till bingohallar, säger han.
Johan Dalman, som tillträder som biskop i Strängnäs stift till hösten, vet hur han vill prioritera i kyrkans arbete.
– Be, bry dig och fira gudstjänst, i den ordningen. Så länge vi håller fast vid den modellen blir det vi sysslar med meningsfullt och hållbart, säger han.
Även i Katrineholm är kalendariet brett. På måndagar träffas ett gäng kyrkvärdar på församlingshemmet intill Katrineholms kyrka och väver mattor. Men bakom hantverket står en av kyrkans grundpelare.
– Diakoni är honnörsordet, så har det varit sedan 1800-talet, säger kyrkvärd Roy Anderzon som håller i vävgruppen.
Den lilla gruppen talar sig varm för kyrkans sociala arbete och vikten av att nå ut till yngre förmågor. För mycket annat som drar, för lite tid, en generation som har gått förlorad.
Nyligen fick en församling i Visby stor uppmärksamhet i medier för en tv-cirkel där en grupp ska titta på och diskutera humorserien Girls. Finns det en risk att Svenska kyrkan går vilse i sin iver att nå en yngre målgrupp när medlemstalen fortsätter falla?
– Det är klart att det finns en risk, men jag är inte orolig så länge vi vet vad vi håller på med. Däremot tror jag att många ungdomar ser med förakt på kyrkan och inte alls hittar mål och mening, tyvärr. Där har vi lite att jobba med, säger Eva Karlsson, kyrkoherde i Katrineholmsbygdens församling.
Eskilstuna församling har jobbat med ett medlemsprojekt sedan i höstas med målet att dämpa medlemstappet.
– Vi måste vara jättetydliga och berätta vad det är man kliver ur om man lämnar Svenska kyrkan. Det handlar mycket om att vara närvarande där människor finns. Men det finns ingen quick fix, säger kyrkoherde Johan Hedlund.