Humant papillomvirus (HPV) är det sexuellt överförbara viruset som finns i över 200 former – några av dem orsakar cancer. Mest välkänd är kopplingen till livmoderhalscancer, och flickor började allmänvaccineras mot HPV under 2010. Sedan dess har forskare fastslått att vaccinet skyddar mot cancerformer som också drabbar män, och från och med i höst omfattas därför även pojkar.
– Till exempel är 70 procent av all svalgcancer och 60 procent av all peniscancer orsakad av HPV. De HPV-typer som orsakar dessa cancerformer omfattas av vaccinet, berättar Lina Schollin Ask som är barnläkare, utredare och Folkhälsomyndighetens projektledare för HPV-vaccination till pojkar.
Enligt FHM:s beräkningar kommer vaccineringen av pojkar att medföra en minskning av 120-130 fall av HPV-orsakad cancer i Sverige per år. Att hela den unga befolkningen omfattas är positivt på flera sätt:
– Vaccinet ger ett direkt skydd till de som vaccineras, men också ett indirekt skydd till andra eftersom viruset sprids via sexuella kontakter. Dessutom är vaccinationsprogrammet nu mer enhetligt och jämlikt, konstaterar Lina Schollin Ask.
Att vaccinera pojkar mot HPV är ingenting unikt för Sverige. Vaccinet ingår redan i det allmänna vaccinationsprogrammet i bland annat Norge, Danmark, Österrike och Storbritannien. För svenska pojkar påbörjades vaccineringen i augusti, och det är elever i femte klass som får vaccinet. Åldern har bestämts med hänsyn till att vaccinets effektivitet är beroende av om man har haft sin sexuella debut eller inte.
Annemie Persson, skolsköterska i Eskilstuna, berättar att täckningsgraden hos de femteklassare hon vaccinerat har varit hög – men att sexualkunskapen kommer först efter vaccinationen:
– I samband med vaccinationerna har jag varit ute i klasserna och visat en informationsfilm riktad till elever. Där framgår det att HPV smittar vid sex och då kan man svara på eventuella följdfrågor. Annars väntar vi med den första sexualkunskapen, som rör puberteten, till vårterminen. I allmänhet tycker jag att ändringen i vaccinationsprogrammet har tagits emot bra av både elever och föräldrar.
Huruvida pojkar äldre än 11 år kommer att erbjudas kostnadsfri vaccinering är upp till regionerna, men i Sörmland anses det inte vara motiverat.
HPV typ 16 och 18 är de vanligast förekommande högrisktyperna och orsakar cirka 70 procent av all livmoderhalscancer. Att vaccinet inte bara ger ett skydd mot cellförändringar i livmodern, utan även skyddar mot invasiv livmoderhalscancer, fastställdes nyligen av en studie utförd av forskare på Karolinska Institutet.
– Varje år avlider 300 000 kvinnor i världen till följd av livmoderhalscancer, och trots att vi utför regelbundna screeningar dör 150 svenska kvinnor per år. Det är alltför många, säger Lina Schollin Ask.
Både Lina Schollin Ask och Joakim Dillner, enhetschef för Karolinska Sjukhusets Center för Cervixcancerprevention, tror på att cancerformen på sikt kommer att utrotas genom vaccinet. Joakim Dillner uppger också att screeningar – som nu utgör ett viktigt komplement för att identifiera cancer i livmodershalsen – därför inte kommer att behövas i framtiden:
– Det är ganska entydigt att HPV-vaccinet är så effektivt. När de grupper som idag sprider HPV är vaccinerade så kommer HPV att försvinna och cancerformerna orsakade av viruset att utrotas.