– Vi är ute mycket. Med båt och husvagn, och så har jag hund också, säger Kristina Pettersson.
Hon är en av dem som valt att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE på Vaccinkliniken i Nyköping.
Monika Nyman, verksamhetsansvarig på kliniken, ger sprutan och förklarar att det är dags att ta den andra dosen efter fyra veckor, för att man ska få skydd mot sjukdomen.
Region Sörmland rekommenderar alla sörmlänningar som vistas ute i naturen att vaccinera sig mot TBE. Från att tidigare ha funnits framför allt längs kusten och vid Mälaren, är TBE numera spritt över hela länet, även till de västra delarna.
– På tio, tjugo år så har det absolut skett en ökning i Sörmland. Nu finns det i hela länet sedan ganska många år tillbaka, säger Sörmlands smittskyddsläkare Malin Enarsson.
Förra året konstaterades 34 fall av TBE i Sörmland. Det verkliga antalet är antagligen högre, eftersom en del får lindriga symtom och därför inte söker vård – och då heller inte blir provtagna för sjukdomen.
Men även om alla alltså inte blir svårt sjuka, kan TBE vara allvarligt. Hos ungefär en tredjedel sprids viruset till hjärnan eller hjärnhinnan, där det orsakar en inflammation. Symptomen kan vara hög feber, förvirring och koncentrationssvårigheter – eller värre.
– Det finns alla varianter, från dem som inte får några symtom alls till dem som får den allra svåraste graden med hjärninflammation som påverkar tankar och tal och kan ge förlamningar, kramper och till och med att man inte kan andas själv, även om det är ovanligt att det blir så illa, säger Malin Enarsson.
I sådana fall krävs det intensivvård och ibland långvarig sjukhusvård. De flesta blir bättre, men vägen tillbaka kan vara lång.
– Det har även förekommit enstaka dödsfall, säger Malin Enarsson.
Under pandemin såg regionen att antalet vaccinationer mot TBE gick ner. Malin Enarsson tror därför att det finns ett uppdämt behov nu.
– Så därför tror vi att det finns många som behöver fylla på och kanske ta första dosen också, säger hon.
I Sörmland är det gratis för barn mellan tre och 18 år att vaccinera sig mot TBE. Vuxna, som får betala själva, kan vända sig till någon av de olika vaccinkliniker och mottagningar som regionen har avtal med. Det går också att vaccinera sig på en del apotek eller i de fästingsbussar som åker runt i länet.