Utsläppen minskar sakta i länet

Till skillnad från hur det ser ut globalt har utsläppen minskat lite i Sörmland. Det är trots SSAB och tack vare fjärrvärmeverken.

Klimat 1 _102.jpg

Klimat 1 _102.jpg

Foto:

SÖRMLAND2015-02-18 16:58

De allra största utsläppen av växthusgaser i Sörmland står SSAB för. Ensamt står järnverket i Oxelösund för i runda slängar hälften av länets utsläpp. Det gör också att den genomsnittliga sörmlänningens utsläpp är större än för genomsnittet i hela landet.

Växthusgaser motsvarande tre miljoner ton koldioxid släpps ut från Sörmland varje år. Det gör att varje sörmlänning står för utsläpp av ungefär 10 ton koldioxid, att jämföra med genomsnittet för svenskarna på 6 ton koldioxid. Förklaringen är alltså SSAB.

Att det ser ut så beror också på att man mäter produktion inom ett visst område. Om man skulle mäta konsumtion skulle SSAB:s utsläpp slås ut på hela landet och även andra delar av världen. Räknar man konsumtionen skulle också sörmlänningarnas utsläpp öka över tid, eftersom konsumtionen ökar.

– Om man jämför vårt nyckeltal på energianvändning per invånare ligger vi högre än det nationella genomsnittet. Om man ser på konsumtionen blir siffrorna annorlunda, säger Emelie Torgnyson, handläggare på länsstyrelsen.

– Det beror på hur man räknar.

Inte heller de globala utsläppen av växthusgaser minskar. Men räknat på produktion har utsläppen, trots järnverket, alltså minskat i Sörmland. Det beror mest på att fjärrvärmenätet har byggts ut samt att såväl värme- som kraftvärmeverk i länet drivs på biobränsle.

Utsläppen från SSAB är svåra att påverka lokalt eftersom de styrs på EU-nivå med handelssystemet med utsläppsrätter. Förhoppningen är också att de utsläppen på sikt ska begränsas med regelverk på global nivå. Men dit är det långt och förhoppningarna står till en överenskommelse på FN:s klimatmöte i Paris senare i december.

För att minska utsläppen ytterligare i länet måste fokus läggas på det som går att påverka lokalt. En del av kommer från uppvärmning och elförsörjning av bostäder och lokaler. Men största utsläppen av de vi kan påverka lokalt kommer från transporterna som står för en fjärdedel av alla utsläpp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!