Skillnaderna mellan utbudet på länets kommunala kultur- och musikskolor är stora. Vissa kommuner erbjuder sina ungdomar kurser i instrument som kontrabas, xylofon och fagott. Detta medan ungdomar i andra kommuner får nöja sig med något mer alldagliga instrument som piano, flöjt och gitarr.
Eskilstuna, Nyköping och Strängnäs är de kommuner som har flest invånare i länet och det är även de som har flest kurser och instrument att välja mellan. En kommun som sticker ut är dock Katrineholm, trots att invånarantalet är ungefär en tredjedel så högt som Eskilstuna kommun erbjuder kulturskolan i Katrineholm nästan lika många kurser.
– Ja, min upplevelse är att vi har ett stort utbud sett till storleken på kommunen. Bland annat erbjuder vi kurser i instrument som nyckelharpa och harpa. Mycket handlar om att vi har lärare som vill testa nytt, säger Lennart Ejeby, rektor på kulturskolan i Katrineholm.
Trosa, Oxelösund, Gnesta, Vingåker och Flen har alla ett lägre invånarantal och har därmed färre instrument och kurser att välja mellan. Exempelvis har kulturskolan i Trosa cirka 15 musikkurser, medan Eskilstuna kommun har knappt 40 olika kurser.
– Sett till att vi bara har 3,9 tjänster och att vi är en liten skola tycker jag att antalet kurser känns rimligt. Om man bara tittar på vilka instrument som erbjuds är vi inte så långt efter, men självklart är jag inte nöjd, säger Johan Eklind, kulturchef i Trosa kommun.
Sammantaget kan man fastställa att de mindre kommunernas kulturskolor även har ett mindre utbud än de större.
Josefina Syssner är föreståndare på Centrum för kommunstrategiska studier på Linköpings universitet. Hon håller just nu på med en studie om hur små kommuner är tvungna att anpassa sig efter en ibland minskande och åldrande befolkning.
– Det finns en föreställning om att det ska vara likadant i alla kommuner, var man än är. I verkligheten kan man förvänta sig väldigt olika saker. Många kommuner är tvungna att göra tuffa prioriteringar, men mitt intryck är att man ofta gör dem utan att föra en dialog med medborgarna. Skillnaderna mellan att växa upp i en liten och en större kommun blir en demokratifråga, säger Josefina Syssner.
Men det är inte bara utbudet som skiljer sig åt. Även terminsavgiften på länets musik- och kulturskolor varierar. Den högsta kostnaden för att spela ett instrument under en termin ligger på 700 kronor. Så mycket kostar det i Gnesta, Strängnäs och Nyköping. I Katrineholm, Flen och Vingåker kostar en termin 600 kronor och i Eskilstuna, Trosa och Oxelösund kostar det 550 kronor.