Utbildning ska minska bedrägerier mot äldre

Ett nytt utbildningspaket från polisen ska hjälpa äldre att stå emot bedrägeriförsök. Men coronautbrottet gör att insatserna måste skjutas på framtiden.

Bedrägeribrott drabbar särskilt äldre. Nu ska ett utbildningspaket från polisen hjälpa målgruppen att slippa utsättas för brotten.

Bedrägeribrott drabbar särskilt äldre. Nu ska ett utbildningspaket från polisen hjälpa målgruppen att slippa utsättas för brotten.

Foto: Gorm Kallestad/TT

Sörmland2020-03-20 04:30

I takt med att fler skaffar hemlarm, hanterar mindre kontanter och har färre dyra föremål hemma, har tjuvarnas beteenden ändrats. Att bryta sig in för att stjäla är riskabelt och dessutom inte så lukrativt. Då är det mer effektivt att föröka lura sig in hos någon som har kontanter eller guld. Alltså ofta äldre personer.

Tillvägagångssätten vid brotten är flera och förändras hela tiden. De senaste åren har ett flertal så kallade barnbarnsbedrägerier skett i Sörmland. På senare tid har bedragare också ringt upp eller knackat på och hävdat att de är fastighetsskötare eller hemtjänstpersonal, för att ta sig in i de äldres bostäder.

– Bedragarna riktar sig mot en allt äldre grupp, många brottsoffer är över 80 år. Förutom att bedragarna ofta kommer över personens livsbesparingar, innebär det också ett svårt trauma för den utsatte, säger Lotta Mauritzson på polisens nationella bedrägericenter.

Nu ska en utbildningsinsats hjälpa äldre att stå emot bedrägeriförsöken. Polisen har tillsammans med Brottsofferjouren och flera pensionärsorganisationer arbetat fram materialet, som kallas "Försök inte lura mig". Under flera mötestillfällen får deltagarna information muntligen och genom filmsekvenser, för att lära sig att känna igen bedragarnas metoder och minska skamkänslan om man blivit utsatt.

Pensionärsorganisationen PRO i Sörmland har flera gånger ordnat kurser för sina medlemmar med "Försök inte lura mig" som utgångspunkt. Distriktets studieorganisatör Kristina Eriksson är mycket nöjd med kurspaketet.

– Det är ett riktigt bra material. Bedrägerier mot äldre är en oerhört aktuell fråga, säger hon.

Kristina Eriksson förfasas över bedragarnas metoder och förslagenhet.

– Folk låtsas att de är barnbarn eller kommer från någon myndighet eller hemtjänsten. Många äldre vill tro alla om gott och är inte vana vid att folk luras.

Frågan är ständigt aktuell vid sammankomster och flera av länets PRO-medlemmar har utsatts för liknande bedrägerier.

– Många känner sig skamsna efteråt, att de gick på det, men det tycker jag inte att de ska behöva göra. Bedragarna är väldigt förslagna och det är inte lätt att förstå att det är fejk.

Att bli medveten om metoderna och hur man skyddar sig är ett viktigt led i att undvika att bli lurad.

– Kunskap är bästa skyddet. Så det är tråkigt att vi nu på grund av coronautbrottet troligen blir tvungna att ställa in en planerad utbildning i Eskilstuna, Katrineholm och Nyköping som vi skulle ha i maj, där vi bland annat tänkt ta upp de här frågorna. Men vi får skjuta upp det till senare.

"Försök inte lura mig" har funnits sedan 2015, men har nu omarbetats och aktualiserats. Målet är att poliser ska ta med sig materialet till pensionärsföreningar och hålla ett föredrag som en del av utbildningen. Men coronautbrottet har fått polisen att skjuta upp besöken.

– Just nu är det olämpligt att träffa äldre i större grupper. Men vi har även tidigare haft möten med föreningarna som tagit upp bland annat bedrägerier. Det personliga mötet är det absolut bästa och polisens föredrag är mycket uppskattade, säger Johnny Onbiner, kommunpolis i Katrineholm, Flen och Vingåker.

Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna, håller med.

– Många pensionärsföreningar är otroligt aktiva och de äldre pratar mycket med varandra. Det är bra att de har ett socialt liv, men nackdelen är att de låter mycket av det hemska styra deras liv. De är mer oroliga än de är utsatta, säger han.

Målet med utbildningspaketet är att få de äldre att tänka mer kritiskt. Både när någon vill ha och vill erbjuda hjälp. 

– Om någon kontaktar en och erbjuder hjälp ska man vara skeptisk. Ring tillbaka och kontrollera att fastighetsskötaren verkligen ska komma eller att hemtjänsten har ny personal, tipsar Johnny Onbiner.

Coronautbrottet har gett bedragarna nya sätt att jobba. Thomas Bergqvist ger några exempel.

– De säger att de ringer från kommunen och ska hjälpa till att handla för att de gamla ska slippa utsätta sig för virus. De vill komma och hämta inköpslista, kontokort och kod. De har också sagt sig ringa från Folkhälsomyndigheten och sagt att den gamla sannolikt är smittad. De vill att man ska logga in med bank-id för att verifiera sin identitet.

När det gäller hjälp i coronatider, uppmanar Johnny Onbiner till att i stället vända sig till personer man litar på.

– Någon inom familjen eller en känd person i hemtjänsten.

Bedrägeribrott mot äldre

Bedrägeribrott mot äldre över 65 år ökade med 70 procent mellan 2017 och 2018. De minskade sedan något 2019 men ligger på en fortsatt hög nivå.

Den vanligaste bedrägeritypen som drabbar äldre är bedrägeri genom social manipulation. Mellan december 2019 och januari 2020 ökade dessa brott med 45 procent i landet, från 710 till 1032 brott.

Social manipulation utgjorde 37 procent av bedrägerierna mot äldre i februari 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!