Undersköterskor larmar: "Vi hinner inte med"

Sjukskrivningarna ökar inom landstinget. Undersköterskorna Jessica Johansson och Sabina Dahlberg ser ett samband mellan ökade sjukskrivningar och överbeläggningar och bristen på personal. – Vi hinner inte göra vad vi ska, säger Jessica Johansson.

Foto:

SÖRMLAND2015-12-02 11:45

Hon arbetade i 20 år som lärare, sadlade om efter en stroke och arbetar nu som undersköterska på Nyköpings lasarett. Sabina Dahlberg arbetade tidigare som undersköterska inom Nyköpings kommun, men bytte till landstinget för fem år sedan. Sabina Dahlberg är sakta på väg tillbaka efter utmattningsdepression.

De är lika oroliga och upplever att de utnyttjas maximalt som sjuksköterskor, som vi skrev om för några veckor sedan.

Jessica Johansson och Sabina Dahlberg pratar om arbetsgivarens krav på likformighet; att personal och patienter ses som lika trots att alla är individer med olika egenskaper.

– När man kommer till arbetet på morgonen kan man flyttas till en annan avdelning än den man jobbade på i går och där man har sin specialitet. Och alla patienter är inte alls lika utan har olika behov av omvårdnad, säger Jessica Johansson.

Jessica Johansson och Sabina Dahlberg pratar om arbetsscheman som förändrats, när inte fredagskvällen och söndagsnatten längre räknas som helg och arbetspassens längd blivit kortare men fler.

De pratar också om stress som blivit när antalet patienter är fler, tidigare ansvarade ett vårdteam för sex patienter i dag är det åtta och vid överbeläggningar uppemot tio.

Antalet överbeläggningar (när en patient vårdas på en vårdplats som inte uppfyller kraven på disponibel vårdplats) är högre i Sörmlands än övriga Sverige, 5,5 mot 2,6.

– Nyligen var omvårdnaden av sista patienten klar och ombytt tio minuter före lunch och då hade vi börjat jobba klockan sju på morgonen. Det skapar en moralisk stress och leder till fler sjukskrivningar, säger Jessica Johansson.

– Tiden räcker inte till och vi är för få personal, säger Sabina Dahlberg.

Antalet sjukskrivningar har ökat inom landstinget. För fyra år sedan var antalet sjukskrivningar 4,4 procent och då var målet 4,1. I år (delrapport 2) är det 6,1 procent. Samtidigt skjuter kostnaden för inhyrd personal i höjden. För tio år sedan var landstingets kostnader 18 miljoner, för i år pekar prognosen på 165 miljoner kronor (24 miljoner mer än i fjol).

– Fler vikarier skapar större stress för ordinarie personal, säger Sabina Dahlberg.

Nu vill de bli lyssnade på och hoppas att åtgärder vidtas för att förbättra arbetsmiljön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om