Två partier saknar kvinnor i fullmäktige

I nya landstingsfullmäktige minskar andelen kvinnor kraftigt. Folkpartiet och Sverigedemokraterna har bara manliga ledamöter och Moderaterna knappt 30 procent kvinnor.

Sörmland2014-10-08 10:39

Valet innebar stora förändringar i landstingsfullmäktige. En av dem är att andelen kvinnor minskar kraftigt. Moderaterna tappade fyra mandat i valet och nu är bara fyra av partiets tio ledamöter kvinnor.

– Det är tråkigt. För vår del handlar det om mandatutfallet och hur vallistorna var utformade. Med fler eller färre mandat hade det blivit en högre procent kvinnor, säger Magnus Leivik, oppositionslandstingsråd och moderaternas gruppledare.

På moderaternas valsedel står flera kvinnor i toppen, men i mitten har det blivit en samling män efter varandra.

– På plats 1-12 hade inte valberedningen ett färdigt förslag, så personer valdes in efter individuell omröstning. Det innebar att helheten föll bort och det här får vi ta med oss och tänka på i framtiden. Det är en viktig fråga och här har det inte blivit bra, säger Magnus Leivik.

Sverigedemokraterna fick åtta mandat i fullmäktige och alla är män. Först på plats 13 på valsedeln finns en kvinna, Anna Sarnes Magnusson, som nu kommer in som ersättare på grund av att två män som står före på listan försvinner till riksdagen.

– Vi hade inte räknat med att växa i landstinget och blev lite tagna på sängen. Vi kommer nog att komma ikapp och 2018 kommer det bli mer jämlikt, säger Thom Zetterström, landstingsledamot och sverigedemokraternas gruppledare i Nyköping.

Folkpartiet tappade två mandat i fullmäktige och även de har nu bara manliga ledamöter. Gruppledaren och landstingsrådet Thomas af Bjur har tidigare påpekat att partiet har många kvinnor i landstingsgruppen, som ersättare och i nämnderna.

Även Magnus Leivik tycker att besättningen av nämnderna är viktig.

– Under den gångna perioden hade vi kvinnor på de tyngsta posterna i länssjukvårds- och primärvårdsnämnden. Och det finns fler perspektiv än bara kvinnor och män i fullmäktige. Vi bör efterlikna samhället i stort och representera mångfald även när det gäller ålder, geografisk bakgrund och yrkeserfarenheter, säger Magnus Leivik.

Sverigedemokraterna använder sig inte av kvotering eller särbehandling för att nå bättre jämställdhet, poängterar Thom Zetterström. Men att ha båda könen representerade är en fördel, tycker han.

– Jag ser absolut inget hinder att få in fler kvinnor. De har ett annat tänk, lite mjukare. Nu har vi mest personer med en teknisk, lite hårdare bakgrund. Men det är svårt att locka in kvinnor på valbar och offentlig plats, säger Thom Zetterström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om