Hammarby storgård i Eskilstuna är en av Sörmlands allt färre grisproducenter. Här föds 4 000 slaktgrisar upp per år. Mycket tack vare att gården är ansluten till ett fristående, mindre slakteri kan ungefär 1 200 av grisarna levereras till två lokala matbutiker. Flest grisar går till Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna, som köper in 25 grisar per vecka. De tre första veckorna i december tar butiken in 35 grisar i veckan – som styckas och rimmas till sammanlagt 735 julskinkor på totalt tre ton. Utöver det tar butiken in tio ton färdigkokt Hammarby-skinka.
– Det säljs bara mer och mer av det lokala. Kunderna uppskattar att veta varifrån köttet kommer, säger Håkan Hammarbäck som är köttmästare och färskvaruchef i butiken.
Förra året stod Hammarbys grisrumpor för omkring 60–70 procent av Ekängens totala skinkförsäljning från en handfull producenter, och enligt Håkan Hammarbäck var efterfrågan och tillgång välmatchad.
Den som bor i Katrineholm har också möjlighet att köpa julskinka från grisar som fötts upp inom kommunens gränser. Butiken Landet i centrum säljer skinka från Rocklunda gård i Sköldinge.
I Flen finns gården Hjelmskyl, men grisuppfödaren Erland Karlsson behåller bara några smågrisar för det egna hushållets behov innan djuren skickas vidare till Hullagård i Vingåker för tillväxt innan de ska gå till slakt för Dalsjöfors kött. Råvarorna säljs sedan i livsmedelsbutiker runt om i landet.
I Strängnäs finns Malmby lantbruk på Åby gård, men då grisproducenten levererar till Scan är det svårt att säga var i landet julskinkorna säljs därefter. På samma sätt är det med Ösby gård och Bränne nedre gård i Eskilstuna: även med Ekeby, en av grisproducenterna i Katrineholm.
– Jag har faktiskt aldrig fått frågan från en butik om de kan få köpa mina grisar. Det är väl enklare att bara beställa från Scan, säger Örjan Lindahl, grisbonde på Ekeby.