– Vi kan inte slå oss till ro. Faran är inte över.
Så sa Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo på regionens pressträff om coronaläget på torsdagen.
Bakgrunden till det allvarsamma budskapet är den så kallade deltavarianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Indien. Varianten sprids nu snabbt i Storbritannien, som har sett en ökning av antalet nya fall av covid-19, trots hög vaccinationstäckning.
Även i Sverige har varianten upptäckts. I Värmland har tillfälliga, lokala restriktioner införts efter en snabb ökning av antalet fall. Om deltavarianten finns i Sörmland är oklart, eftersom endast en liten andel av proverna kontrolleras för detta.
Signar Mäkitalo manar sörmlänningarna att vara fortsatt försiktiga.
– Det är väldigt viktigt att följa rekommendationerna, säger han.
Hit hör att hålla avstånd till andra och att bara umgås med personer i det egna hushållet eller någon enstaka bekant, att stanna hemma om man känner sig sjuk och att testa sig vid symptom.
Om Deltavarianten skulle få fäste och sprida sig snabbt i Sverige, skulle det kunna leda till att öppningen av samhället senareläggs, befarar Signar Mäkitalo.
Vaccinen har visat sig ge sämre skydd mot Deltavarianten efter en dos. Två doser ska dock ge ett bra skydd. Smittskyddsläkaren uppmanar därför alla att ta den andra dosen vaccin.
Över 212 000 doser vaccin har nu getts i Sörmland, och närmare 60 procent av den vuxna befolkningen har fått åtminstone en dos. 33 procent har fått båda doserna.
Från och med fredag den 11 juni kan alla som är födda 1986 eller tidigare boka tid för vaccination. Och redan på tisdagen den 15 ska nästa åldersgrupp släppas på, enligt regionenens tidplan. Då kan de som är födda 1991 eller tidigare boka tid.
Som tidningen har berättat tidigare, fortsätter smittspridningen att minska i Sörmland. Förra veckan upptäcktes 166 nya fall – att jämföra med 1 499 när det var som värst i vecka 14.
Antalet utförda tester minskar också. Förra veckan togs 6 000 prov. Det är färre än hälften jämfört med toppnoteringen i vecka 15. Att antalet prov minskar beror sannolikt på att färre känner sig sjuka. För samtidigt som färre provtar sig, går även andelen positiva svar ner. Förra veckan var knappt tre procent av alla tagna prov positiva. Vecka 14, när flest nya fall upptäcktes, var andelen 12,7 procent.