Trädgårds- och skogsnäringen är beroende av säsongsarbetskraft – arbetare som inte sällan kommer från utlandet. Inom EU råder normalt sett fri rörlighet för människor, och även från andra länder kommer vanligtvis människor för att jobba på de svenska odlingarna eller i skogen.
Men coronaepidemin har ändrat även på detta. Länder har stängt sina gränser, flyg och färjor är inställda. Lantbrukarnas riksförbund, LRF, uppskattar att det saknas omkring 8 000 säsongsarbetare. De flesta av dem behövs inom trädgårdsodlingarna, alltså grönsaks-, bär- och fruktodlingar. Men även inom skogsbruket behövs säsongsarbetare, framför allt för plantering.
Att arbetskraftsbristen riskerar att bli ett problem märks på bland annat Mellanskog, som anlitar entreprenörer för skogsskötsel åt sina medlemmar. Planteringen ska igång nu i april, och det har varit svårare än vanligt att få tag på planterare, konstaterar Ida Bååth, virkesområdeschef på Mellanskog i Sörmland.
– Vi jobbar intensivt för att lösa detta, säger hon, och säger att man ändå har gott hopp om att säsongsarbetare ska kunna ta sig till Sverige.
För gränserna i EU är inte helt stängda. Nyligen rapporterades exempelvis från Tyskland, att 80 000 lantarbetare ska tillåtas resa in i landet för att rädda bland annat vårens sparrisskörd.
I Sverige hoppas LRF att problemen ska kunna hanteras både med mer inhemsk personal och genom att utländska arbetare trots allt kan ta sig hit. Människor som förlorat jobbet i andra branscher kan vara en del av lösningen, menar Anders Johannesson på LRF. Men hur det i slutändan kommer att gå är ännu oklart. Behovet av arbetare tar fart nu under våren, och sträcker sig sedan över sommaren och hösten.
– Det behöver hända något den närmaste veckan. Det finns en betydande nervositet hos producenterna, säger Anders Johannesson.
I Sverige sker mycket av trädgårdsodlingen i Skåne och andra sydligare landskap. Sörmland drabbas därför inte lika hårt av arbetskraftsbristen som andra delar av landet. Men även hit kommer människor för att jobba i jordbruket. På Ändebols gård i Bettna tar man varje år emot ett antal praktikanter och volontärer. Som det ser ut just nu kan de inte komma.
– Vi har avbokat tre volontärer från Tyskland och Belgien, säger Katarina Molitor på Ändebols gård.
Hon hoppas att de svenska volontärer, som planerat att åka utomlands för att jobba, i stället kan ta jobb hemma i Sverige. I övrigt får familjemedlemmar rycka in, säger Molitor. Hon tror ändå på en bra säsong, med stor efterfrågan på lokalt producerad mat.
– Vi odlar på för fullt, säger hon.
Även andra sörmländska företag i bär- och trädgårdsbranschen som inte är beroende av utländsk arbetskraft ser optimistiskt på sommaren.
Hur det blir med svenska jordgubbar i butikerna i sommar återstår att se. Men hos de odlare som har självplock hoppas man på en bra säsong. En av dem är Fredrik Hermelin på Marieberg i Björkvik.
– Vi har bara självplock, och vi har personal från Björkvik med omnejd, säger han.
Kollegan Fredrik Larsson, som även han erbjuder självplock av jordgubbar på Tomtekulla utanför Tystberga, är också optimistisk. Kanske kan efterfrågan bli extra stor i år.
– Det kan bli så att det är brist på jordgubbar i butikerna. Men folk vill ha sina jordgubbar till midsommar, så då får de väl plocka på självplock i stället, säger han.