Celine Agha och Mahmuodali Zeer är två relativt nyblivna sörmländska föräldrar. Tidningen träffar dem och deras fem månader gamla son Adam på familjecentralen i Nävertorp i Katrineholm. Hur tänker de om föräldraledighet, jobb och barnpassning?
– Under de tre första månaderna var vi båda lediga, säger Celine.
Nu jobbar pappa Mahmuodali medan Celine är hemma med barnet – samtidigt som hon studerar. Det gäller att passa på medan Adam sover och det är inte så lätt att hinna, konstaterar hon. Eftersom Mahmuodali jobbar deltid, kan han också hjälpa till en hel del hemma.
Ett exempel på det berömda så kallade livspusslet, med sina alldeles egna individuella förutsättningar och utmaningar., men också på sitt sätt typiskt och representativt. För fortfarande är det så att mammorna generellt sett tar huvudansvaret för barnen, och tar ut betydligt mer föräldraledighet än papporna.
Den senaste statistiken från Försäkringskassan visar att män tar ut 30 procent av föräldraledighetsdagarna i Sverige. I Sörmland är andelen något lägre, 29 procent. Men framför allt skiljer det sig mycket åt mellan kommunerna. Trosa är med sina 36 procent den kommun i hela Sverige, där pappornas andel av föräldradagarna är högst. Bland länets kommuner är Vingåker den med lägst andel pappadagar: 25 procent av dagarna betalas här ut till män.
Vad beror då skillnaderna på, och vad säger statistiken om den verkliga jämställdheten?
– Det man ser ligger bakom är utbildningnivån. Den slår igenom i alla undersökningar, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.
Ju högre utbildningsnivå föräldrarna har, desto mer lika delar de på föräldraledigheten. Även inkomst och yrkesval återspeglas i statistiken, där föräldrar med högre inkomst och mer kvalificerade yrken tenderar att vara mer jämställda.
En vanlig förklaring från föräldrarna själva till att mammorna tar ut mer ledighet än papporna är att mannen tjänar mer. Men frågan är hur viktig denna faktor i verkligheten är. Statistiken visar nämligen att kvinnorna tar ut fler dagar än männen även i par där mamman har den högsta inkomsten.
– Så det kan nog vara en sak som är enkel att säga, snarare än den verkliga förklaringen, konstaterar Niklas Löfgren.
Även om utvecklingen går mot ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten, är det en bra bit kvar till att kvinnor och män delar lika på ansvaret för barnen. Statistiken över utbetalda dagar med föräldrapenning säger inte heller hela sanningen: I verkligheten tar kvinnorna troligen ett större ansvar än vad siffrorna ger vid handen.
Det visar Försäkringskassans så kallade "skattade föräldraledighet", där hänsyn tas även till obetalda lediga dagar – där kvinnorna är hemma mer än männen.
– Med de siffrorna blir det lite mindre jämställt, konstaterar Niklas Löfgren.
Statistiken visar också att papporna i högre uträckning tenderar att ta ut föräldraledighet under sommaren och kring jul och nyår – då mammorna ändå ofta är hemma från jobbet.
Försäkringskassan har i uppdrag att arbeta för ett mer jämställt uttag av föräldraledigheten. Det görs bland annat genom information om hur försäkringssystemet fungerar och genom kampanjer. Fungerar det?
– Man kan inte se att kampanjerna har någon omedelbar effekt. Men kanske bidrar de till en attitydförändring på sikt, säger Niklas Löfgren.