Trendbrott på länets arbetsmarknad

Arbetslösheten har i år vänt nedåt i Sörmland. Under nästa år förstärks den positiva utvecklingen i takt med att optimismen tilltar inom näringslivet, enligt en ny prognos.

Sörmland2013-12-13 09:17

Förra året ökade arbetslösheten i Sörmland med 1 050 personer och uppgick vid årets utgång till 15 150 personer. I år har arbetslösheten vänt nedåt och kommer enligt Arbetsförmedlingen att minska med 290 personer.

— Under det här året har det varit ett trendbrott, säger Patrik Vikström, chef för Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Den positiva utvecklingen förstärks under nästa år då arbetslösheten väntas minska med 760 personer. Vid 2014 års utgång beräknas 14 100 länsbor vara arbetslösa, enligt den prognos som Arbetsförmedlingen presenterade på torsdagen.

— Orsakerna är att vi har en god stabilitet på den inhemska marknaden och att det ser ljusare ut för våra stora exportföretag. Det har i sin tur betydelse för deras underleverantörer i länet, säger Jens Lotterberg, utredare vid Arbetsförmedlingen.

Ungdomsarbetslösheten i länet uppgick under det tredje kvartalet i år till 21,9 procent, vilket är 1,9 procentenheter lägre än under samma period i fjol.

— När det blir förbättringar på arbetsmarknaden är det ungdomarna som tidigast känner av det här. De är i grund och botten rätt eftertraktade. I många yrken räcker gymnasieutbildning för att man ska få arbete, säger Jens Lotterberg.

Arbetslösheten i Sörmland uppgick under det tredje kvartalet i år till 10,9 procent, vilket är 2,4 procentenheter högre än rikssnittet. Arbetslösheten sjunker dock snabbare i Sörmland än i landet som helhet.

— Sannolikt beror det på att vi inom industrin har en högre känslighet för konjunktursvängningar. Sedan vet vi också att byggsektorn går ganska bra i länet för närvarande.

Kommunerna i den västra länsdelen har högre arbetslöshet än kommunerna i den östra delen.

— Mycket handlar om utpendlingen. Det är närmre från den östra delen att pendla ut mot den stora arbetsmarknaden i Stockholmsområdet, säger Jens Lotterberg.

Samtidigt som arbetslösheten minskar för flertalet grupper i länet så ökar den bland äldre, utrikesfödda och personer som enbart har grundskoleutbildning.

— Sörmland har en hög andel utsatta grupper. Kring utsatta grupper finns det ofta en större problematik för att komma ut på arbetsmarknaden. Det här kräver stora insatser från både näringsliv, kommuner, landsting och arbetsförmedlingarna, säger Jens Lotterberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om