Förra veckan fattade Högsta domstolen (HD) ett beslut som får stora följder för hur Sverige ska hantera misstänkta ekobrottslingar.
Enligt beslutet får en misstänkt inte längre åtalas för skattebrott, om han eller hon redan har fått ett skattetillägg av Skatteverket. Det är nämligen en form av dubbelbestraffning, och dubbelbestraffning strider mot Europakonventionen, slår HD fast.
Dubbelbestraffning är alltså inte längre tillåtet vad gäller ekobrott. Däremot tillämpas dubbelbestraffning fortfarande när det handlar om trafikbrott, anser Ruben Börjesson.
- En fortkörare kan bli av med sitt körkort i en process och samtidigt straffas med böter eller fängelse i en helt annan process. För mig är det uppenbart att det handlar om dubbelbestraffning, säger han.
Ruben Börjesson anser att det ur ett juridiskt perspektiv är olyckligt med dubbelbestraffning. Eftersom olika myndigheter är inblandade blir det svårt att göra en individuell bedömning av det misstänkta brottet och av ett lämpligt straff.
- Transportstyrelsen ska göra individuella bedömningar, men i praktiken använder de bara sina tabeller för att bestämma hur lång tid en fortkörare ska bli av med körkortet. Ju fortare personen kört, desto längre tid dras körkortet in.
- Samtidigt har trafikbrott låg status i rättsväsendet. Det är inte de skarpaste advokaterna som tar dessa mål i domstolarna. Allt det här påverkar rättssäkerheten, säger Ruben Börjesson.
Även om HD:s beslut gäller vissa skattebrott, så kan beslutet teoretiskt sett leda till att praxis även ändras på andra områden, berättar Gudmund Toijer, ett av justitieråden i HD.
- Jag förstår att människor ser paralleller mellan HD:s beslut och körkortsfrågor. Men i dag går det inte att säga om beslutet faktiskt kommer att påverka andra områden. Det får tiden visa, säger han.
Daniel Granqvist, verksjurist på Transportstyrelsen, berättar att Regeringsrätten år 2000 kom fram till att återkallelse av körkort i och för sig är ett straff, men att återkallelsen är en del av den totala straffmätningen och att det inte rör sig om en dubbelbestraffning.
- Men vi ska självklart studera HD:s beslut, säger han.
För Ruben Börjesson är det självklart vilken princip som borde gälla.
- Hela straffet, alltså både körkortet och böter, borde bedömas av en och samma instans, säger Ruben Börjesson.