Förra året var ett riktigt bra äppelår. I år ser det ut att bli lugnare. Mats Brokvist från Svenska äppelsällskapet i Sörmland berättar varför det kan vara så stora skillnader från ett år till ett annat.
I äppelträdet finns det två impulser förklarar han. En impuls gynnar tillväxten av frukt och blommor, den kallas för generativ. Den andra impulsen kallas vegetativ och främjar i sin tur tillväxten av löv och grenar. När en av de två impulserna är mer framträdande avtar den andra. Ett bra äppelår har alltså den generativa tillväxten tagit överhanden, ett sådant år följs i regel av ett sämre äppelår där den vegetativa växtkraften hjälper trädets stam, grenar och löv att växa till sig. Därför faller det sig också naturligt att särkilt de äldre träden efter förra årets explosion av äpplen lugnar ned sig och fokuserar på grönska, inte äpplen.
– Med bra beskäring kan man till viss del motverka svängningarna i tillväxt och få en mer balanserad produktion av frukt. Även äppelträdets sort kan göra en liten skillnad, berättar Mats Brokvist.
Även vädret spelar stor roll. Äppelträd blommar vanligtvis under en vecka i maj och för att äppelträden ska ge äpplen måste blommorna pollineras. När pollinerarna har goda förutsättningar, som det varit i sommar, pollineras fler blommor och träden ger fler äpplen, även under ett år där trädets impulser gynnar grenar och blad.