Torrt och varmt fjolår gav färre TBE-fall

Antalet fall av fästingburen hjärnhinneinflammation, TBE, har minskat de senaste två åren. Folkhälsomyndigheten tror att det beror på vädret och på att fler och fler vaccinerar sig.

04-22 TBE, 6sp.eps

04-22 TBE, 6sp.eps

Foto:

Sörmland2015-04-27 09:11

Förra året anmäldes 178 fall av TBE, fästingburen encefalit, i Sverige. Det är den lägsta siffran på fyra år, men ändå många fall sett över längre tid. I Sörmlands län rapporterades 22 fall av sjukdomen i fjol.

Enligt Folkhälsomyndigheten beror minskningen sannolikt på vädret förra sommaren. Fästingar, som bär på TBE-viruset, trivs i fuktiga miljöer och gömmer sig när det blir för torrt och varmt, vilket leder till mindre kontakt med människor.

Hur farligt är då TBE?

– Det är en potentiellt allvarlig sjukdom. I ungefär en tredjedel av fallen leder TBE till hjärn- eller hjärnhinneinflammation, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Sörmland har tillsammans med Uppland och stränderna kring Mälaren länge varit de mest TBE-drabbade områdena i landet. Men på senare år har fler och fler fall rapporterats i resten av Sverige.

– Man ser att det dyker upp fall i fler delar av landet. Sen ska man komma ihåg att den här sjukdomen inte bara finns i Sverige, säger Anders Wallensten.

Det bör man ha i åtanke när man ska ta ställning till om man ska vaccinera sig eller inte, menar han. I till exempel Österrike har TBE varit ett stort problem och där rekommenderas vaccin till hela befolkningen.

Just antalet vaccinationer antas också ha bidragit till minskningen i antal fall de senaste två åren, enligt Folkhälsomyndigheten. I Sverige säljs två typer av TBE-vaccin. Enligt företaget Pfizer, som säljer det ena, såldes det totalt 521 000 doser förra året. Någon exakt statistik över hur många som vaccinerar sig finns inte, i och med att man tar flera doser på ett år första gången man vaccinerar sig.

Klart är dock att Sörmland sticker ut. 9 procent av alla sålda doser hittills i år har sålts i länet, som står för 3 procent av Sveriges befolkning. Stockholm stod för flest antal TBE-fall i fjol, 80 stycken. Men bara 18 procent av doserna såldes i Stockholm, som står för 23 procent av landets befolkning.

– Min förhoppning är att vi har lika hög andel vaccinerade i våra riskområden, som forskningsstudier har visat att Stockholms län har, säger Christina Kallings-Larsson, smittskyddsläkare på landstinget i Sörmland.

Tror du att antal fall kommer att fortsätta minska?

– Det är svårt att sia om, vi kan bara hoppas att trenden håller i sig.

Även borrelia sprids via fästingbett och kan orsaka hjärnhinneinflammation. Men eftersom det är en bakterieinfektion och inte ett virus går det att behandla med antibiotika. Risken att smittas vid ett bett från en fästing som bär på borrelia är relativt liten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om