Toppnazist kan inte hittas för rättegång

I ett halvår har en känd nazist från Sörmland duckat för åklagarmyndighetens försök att ställa honom inför rätta. Hittills har tre rättegångar fått ställas in.

Bilden när Sörmlandsnazisten "heilar" är en del av åklagarens bevisning.

Bilden när Sörmlandsnazisten "heilar" är en del av åklagarens bevisning.

Foto: Norrbottens media

Sörmland2019-12-15 08:20

Den åtalade Niklas Yngwe är bosatt i Flens kommun och tidigare uppmärksammad som ledare för Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Sörmland, Östergötland, Västmanland och Örebro. 

Han ingår nu i den högerextrema organisationen Nordisk styrka. Men det var som NMR-aktivist han på första maj 2018 besökte Boden.

Omgiven av polis och motdemonstranter deltog han där i en nazistmarsch. 30-åringen fångades på bild när han gjorde Hitlerhälsningen och ska ha skrikit ”Hell seger” mot folksamlingen. För detta blev han polisanmäld.

I februari i år åtalades han vid Luleå tingsrätt för hets mot folkgrupp. I polisutredningens enda, korta förhör med honom, förnekar han brott och vägrar i övrigt att uttala sig. 

Till protokollet för han dock att han i händelse av rättegång inte kan kallas med brev då han har problem med postgången.

Det förklarar möjligen varför rättegången den 12 juni i år ställdes in. 

Nytt datum för förhandling blev den 10 september. Planen sprack. Varken domstolen eller utskickad stämningsman lyckats hitta Yngwe för att delge honom kallelsen.

Rättegången flyttades då fram igen: till den 10 december. Polis fick i uppdrag att hitta den åtalade. Men inte heller polisen lyckades. När tidningen ringer upp Yngwe för att höra varför han varit oanträffbar, knäpper han bort oss.

Det är kammaråklagare Klara Dahlström som väckt åtalet. Hon har ingen tanke på att skriva av det, oavsett hur svårt det är eller hur lång tid det tar att få tag på den brottsmisstänkte.

– Att en person inte inställer sig till förhandling är inte grund för att lägga ner åtalet, säger hon.

Tingsrätten gör efter nyår ett fjärde försök att få rättegången till stånd. Så länge det begärs, kommer auktoriserade delgivningsföretag eller polisen att söka efter Flensbon.

– Det ligger inom vårt kärnuppdrag. Om åtalade personer inte kan ställas inför rätta, är rättsprocessen inte slutförd. Och det är det viktigt att den blir, säger kommissarie Peter Göransson vid Katrineholmspolisen.

Yngwe är inte den enda Sörmlandsnazisten som sökts med ljus och lykta av domstol. När Göteborgs tingsrätt i somras kallade en stor grupp nazister till rättegång, uteblev Flensbon Fredrik Kosonen.
Han står åtalad för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan 2017. Även i det fallet planeras en ny rättegång efter årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!