– Man känner att det här är en demokratins högborg.
Nyköpingsbon Sofia Amloh är berörd när hon vandrar runt i riksdagshuset. För en utomstående är det inte så förvånande. Hon kastades in i riksdagsarbetet med extremt kort varsel. Och under hennes första arbetsdag som riksdagsledamot höll riksdagen sitt högtidliga öppnande – med påmpa och ståt.
Själv var hon däremot inte riktigt beredd på känslorna. Sofia Amloh har tidigare kandiderat till riksdagen och tänkt en del på hur det skulle vara att ta plats på Sörmlandsbänken. Hon trodde nog att hon skulle vara beredd och inte bli så berörd.
– Men det är något annat att vara här. Riksdagen är en enorm institution med massor av människor som jobbar i demokratins tjänst. Det blir så påtagligt när man är på plats.
Det har gått nio dagar sedan hennes partikollega Inge Ståhlgren meddelade att han lämnar riksdagen efter att ha kört bil med alkohol i kroppen. Och sju dagar sedan Sofia Amloh tackade ja till att överta hans plats och därmed hoppa av som ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköping.
Nu står hon där i maktens yppersta finrum. Har det varit omtumlade och hektiskt? Ja, självklart, svarar hon. En almanacka har slängts i soporna och en ny har införskaffats. Men situationen har trots allt varit hanterbar.
– Jag är inte alltid systematisk. Men jag fungerar bäst under tidspress. Så under de senaste dagarna har jag verkligen kommit till min rätt.
Förmågan att hantera tidspress kanske kan bli ett trumfkort. Sofia Amloh vill göra skillnad. Men det är bråttom. I vanliga fall har en riksdagsledamot fyra år på sig att åstadkomma något – sedan är det val igen. För Sofia Amloh är det ett år som gäller.
Kommer du hinna avsätta några spår?
– Jag kommer att göra mitt yttersta. Jag är helt inställd på att kavla upp ärmarna och jobba hårt. Någon skillnad måste jag lyckas göra.
Det politiska intresset började när Sofia Amloh jobbade på SSAB och var aktiv i facket. Under stålkrisen 2008-2009 blev det extremt tydligt att delar av villkoren för de anställda inte bestämdes i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare. Det fanns en tredje faktor. Nämligen politiken.
– Då, under krisen, var a-kassenivåer och andra skyddsnät högaktuella. Det var så mitt politiska engagemang föddes.
Med sin nyvunna riksdagsplats får Sofia Amloh makt att påverka sådana villkor. Och ur den aspekten är makt något bra, anser hon.
– När makt används på ett positivt sätt och inom ramen för vår demokrati är det en positiv kraft. Vill man påverka samhället måste man ha makt.
Vilka frågor vill du driva i riksdagen?
– Vi står inför en rad utmaningar. Det handlar bland annat om klimatomställning, om de socioekonomiska klyftorna och om jämställdheten. Kan jag bidra till en positiv utveckling på något av dessa områden skulle det kännas väldigt bra.
Även om Sofia Amloh har tagit plats i riksdagen och lämnat uppdraget som ordförande i vård- och omsorgsnämnden är hennes plan att ha kvar platsen i kommunfullmäktige.
– Det känns viktigt att ha en fot kvar i Nyköpingspolitiken.
Sitter du kvar i riksdagen efter valet?
– Jag tar en fråga i taget. Just nu står regeringen inför uppgiften att få igenom en budget och i höst ska Socialdemokraterna får en ny partiledare. Så småningom blir det fokus på valrörelsen.