Tjuvjakt har blivit en bra affär

Bilden av tjuvjakt som något idylliskt Åsa-Nissefigurer sysslar med för husbehov kommer på skam enligt Svenska jägareförbundet.

lodjur.jpg

lodjur.jpg

Foto:

Sörmland2014-01-16 05:01

På Svenska jägareförbundet ser man allvarligt på tjuvjakten.

— Det är stöld, de är oftast ute och skjuter nattetid med olaglig ammunition och samtidigt handlar det om ett visst mått av djurplågeri, säger Anders Nilsson.

Han är jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet med Sörmland som område. Han tror att mörkertalet är stort i länet.

— Min uppfattning är att uppklarandegraden på sådana här brott är mycket låg. Det finns få fällande domar, säger Nilsson.

Att tjuvjakten har ekonomiska motiv är han övertygad om.

— Det här är inte någon som sitter hemma vid köksbordet och käkar. Det är knappast någon som jagar på grund av att de svälter. Jag tänker mig att de säljer till mindre nogräknade restauranger som väljer att se mellan fingrarna, säger Anders Nilsson.

Att tjuvjakten skulle ha någon större inverkan på viltstammarna tror han inte. Det handlar snarare om en obehagskänsla.

— Det är en oro man känner. Det handlar ju bevisligen om beväpnade tjommar och man undrar ju hur de är funtade, säger Nilsson.

En faktor som gjort det svårare att upptäcka tjuvjägare är att det numera är tillåtet att jaga vildsvin året runt, dygnet runt. Att höra skott nattetid är inte uppseendeväckande.

Några sätt att upptäcka den här typen av jakt är att antingen ta tjuvjägarna på bar gärning, eller om de misslyckas.

Ett exempel på det senare är en död älgko som hittades utanför Sköldinge för ett par veckor sedan. Enligt polisen hade djuret ett skotthål genom kroppen, men någon kula hittades inte. Skytten hade använt en helmantlad kula, olaglig för jakt, som gått rakt genom djuret.

Det är även svårt att få fram brottsstatistik när det gäller tjuvjakt.

— Det rubriceras som brott mot jaktlagstiftningen och merparten av de anmälningarna handlar om smitningar efter att någon kört på vilda djur.

Vad gör ni för att motverka det här?

— Det enda vi kan göra är att informera. Vi uppmärksammar folk om att det förekommer tjuvjakt och ber dem att hålla ögonen öppna. Och tjuvjägarna står inte så högt i kurs hos jägarkåren, om man uttrycker sig milt. Får polisen exempelvis ett registreringsnummer har de något att gå vidare med, säger Nilsson.

Är det mycket tjuvjakt just nu?

— Över tid har tjuvjakten varit ungefär lika omfattande i Sörmland. Det går upp och ner, framförallt beroende på om det är några storskaliga tjuvjägare igång. Förr eller senare åker de dit och då lugnar det ner sig igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om