Svårt för polisen att klara upp båtstölder

Antalet båtmotorstölder ökar. Och polisen famlar i blindo. Båtstölder är svåra att klara upp. – Vi har sällan något att gå på, säger polisen Dennis Johansson. Flest båtstölder i Sörmland sker i Strängnäs.

SÖRMLAND2016-08-18 05:30

För fyra år sedan sa polisen att en satsning skulle ske med fokus att fler båtrelaterade brott skulle klaras upp. Men antalet båtbrott som lett till åtal är få.

Det ska dock sägas att båtstölder är svårt för polisen att klara upp, dels på grund av resurser och dels är det svårare att klara upp brotten eftersom det ofta saknas vittnen och den tekniska bevisningen är svår. Gärningsmännen lämnar sällan spår efter sig.

– De har ofta handskar på sig, det är ofta dagg på båten, som gör att inga fotavtryck lämnas, och så kan det ta flera dagar innan stölden av båten upptäcks eftersom man sällan dagligen ser till sin båt, säger Dennis Johansson, som arbetar med båtstölder inom polisen.

Det måste nästan till ett gripande på plats för att klara upp den här typen av brott.

– Oftast tar gärningsmännen och transporterar båten till en närliggande vik där motorn lyfts av eller hela båten tas upp på land, säger Dennis Johansson.

Efter ett antal år där båtstölderna minskat, toppåret var 2011, ökar antalet båtmotorstölder. I år är ökningen 30 procent jämfört med i fjol.

Har polisen tillräckligt med resurser för båtstölder?

– Det är högprioriterat och det är stora ekonomiska värden i det och drabbar många, svarar Dennis Johansson.

Att stjäla båtar och båtmotorer kan vara lukrativt. En båtmotor, utombordare, kostar drygt tusen kronor per antalet hästkrafter och andrahandsvärdet är högt.

Ofta är det ligor från länder kring Östersjön som stjäl båtmotorer för att sälja i sina hemländer, uppger Dennis Johansson, en bild som även sjöpolisen delar.

För försäkringsbolagen är båtstölder en stor utgiftspost. För Svenska sjö den näst största, störst är utbetalningar vid sjöskador (bland annat grundstötning).

– Vi har haft en ökning av stölder av utombordsmotorer, motorer som försvinner österut, säger Jacob Enestad, skadechef.

För Länsförsäkringar Södermanland landar utgifterna (utbetalning av försäkringspremie) för båtrelaterade brott på 1,2 miljoner kronor i genomsnitt per år.

– Men vi ser en nedåtgående positiv trend, säger Magnus Ahlin, skadechef.

Försäkringsbolagen och polisen säger att bästa skyddet mot båtstölder är att ha båten vid en upplyst och trafikerad plats, helt enkelt där det är liv och rörelse, vilket gör att människor håller uppsikt över området. Båtmotorn bör även vara fastlåst i båtskrovet och båten i bryggan. Grindar vid bryggor kan hjälpa

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om